Śniadanie kontynentalne: co zjesz się na śniadanie w różnych krajach?

2022-03-10 8:08

Co prawda w definicji śniadanie kontynentalne oznacza lekki posiłek podawany do stołu lub pokoju przez kelnera, to w praktyce turystycznej pojęcie to oznacza raczej skład takiego śniadania. W każdym kraju będzie inaczej, ale hotele starają się dogodzić swoim gościom.

Śniadanie kontynentalne: co zjesz się na śniadanie w różnych krajach?
Autor: Shutterstock.com Śniadanie kontynentalne: co zjesz się na śniadanie w różnych krajach?

Spis treści

  1. Śniadanie kontynentalne w wakacyjnym wydaniu
  2. Gdzie skromne, a gdzie obfite śniadania kontynentalne?
  3. Zobacz także GALERIĘ: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!

Często w opisie oferty hotelu podawana jest informacja, że serwowane jest śniadanie kontynentalne, co powinno nas uspokoić, że na stole znajdą się najbardziej popularne, śniadaniowe produkty. W praktyce hotele (te mniejsze też) serwują śniadania kontynentalne w ramach szwedzkiego stołu. A jako że goszczą w nich jednocześnie turyści z całej, na przykład, Europy, każdy znajdzie tam coś zgodnego ze swoim gustem i przyzwyczajeniami.

Śniadanie kontynentalne w wakacyjnym wydaniu

Do podstawowego zestawu śniadania kontynentalnego należą jogurty (naturalne lub smakowe) i mleko, do których dodatkami są różnego rodzaju płatki i musli oraz owoce.

Pieczywo jest zazwyczaj regionalne (wypiekane często w hotelach lub dostarczane przez miejscowe piekarnie) albo tostowe z opiekaczem obok. Zdarzają się różnego rodzaju bułeczki, przy czym najpopularniejsze są croissanty. Zdarza się również ciemne pieczywo, ale w niczym ono nie przypomina naszego razowego.

śniadaniu kontynentalnym znajdziemy jeszcze parówki lub kiełbaski (dla Anglików często przyrządzane z fasolką w czerwonym sosie). Jajka zazwyczaj są na twardo i na ciepło jednocześnie. Zdarzają się jajecznica lub omlety robione na zamówienie. Na śniadania podaje się również sery białe, w postaci twarogu lub w plastrach (ciekawie to wygląda np. w Grecji, gdzie twarożki robione są z potwornie słonej fety). Wędliny, jeżeli są, to lokalne, i nie wiedzieć czemu najpopularniejsza wydaje się mortadela. W lepszych hotelach serwowane są również sery żółte. Do tego jeszcze miód i dżemy, ewentualnie jakieś słodkie bułeczki.

Co do picia? Na pewno kawa, herbata, napoje typu sok i woda.

Do tego najczęściej w każdym kraju dokładane są jakieś lokalne smakołyki. W Grecji na przykład króluje feta, w Hiszpanii dojrzewająca szynka i wspaniały smażony boczek, we Włoszech mogą to być małe pizzerinki, w Egipcie arabskie, słodkie i nasączone syropami ciasta i ciasteczka.

Gdzie skromne, a gdzie obfite śniadania kontynentalne?

Bogate śniadanie kontynentalne znajdziemy w Egipcie. W Hiszpanii będą bardziej wykwintne, we Francji najskromniejsze, a w Turcji i Grecji z niewielkim wyborem.

Ze śniadaniami kontynentalnymi serwowanymi turystom w hotelach jest tylko jeden problem - dzień w dzień jest to samo! Czasami już po tygodniu zaczyna się marzyć choćby o maleńkiej kromeczce polskiego chleba z polską szynką...

Zobacz także GALERIĘ: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE