Śniadanie kontynentalne: co zjesz się na śniadanie w różnych krajach?
Co prawda w definicji śniadanie kontynentalne oznacza lekki posiłek podawany do stołu lub pokoju przez kelnera, to w praktyce turystycznej pojęcie to oznacza raczej skład takiego śniadania. W każdym kraju będzie inaczej, ale hotele starają się dogodzić swoim gościom.
Spis treści
- Śniadanie kontynentalne w wakacyjnym wydaniu
- Gdzie skromne, a gdzie obfite śniadania kontynentalne?
- Zobacz także GALERIĘ: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka
Często w opisie oferty hotelu podawana jest informacja, że serwowane jest śniadanie kontynentalne, co powinno nas uspokoić, że na stole znajdą się najbardziej popularne, śniadaniowe produkty. W praktyce hotele (te mniejsze też) serwują śniadania kontynentalne w ramach szwedzkiego stołu. A jako że goszczą w nich jednocześnie turyści z całej, na przykład, Europy, każdy znajdzie tam coś zgodnego ze swoim gustem i przyzwyczajeniami.
Śniadanie kontynentalne w wakacyjnym wydaniu
Do podstawowego zestawu śniadania kontynentalnego należą jogurty (naturalne lub smakowe) i mleko, do których dodatkami są różnego rodzaju płatki i musli oraz owoce.
Pieczywo jest zazwyczaj regionalne (wypiekane często w hotelach lub dostarczane przez miejscowe piekarnie) albo tostowe z opiekaczem obok. Zdarzają się różnego rodzaju bułeczki, przy czym najpopularniejsze są croissanty. Zdarza się również ciemne pieczywo, ale w niczym ono nie przypomina naszego razowego.
W śniadaniu kontynentalnym znajdziemy jeszcze parówki lub kiełbaski (dla Anglików często przyrządzane z fasolką w czerwonym sosie). Jajka zazwyczaj są na twardo i na ciepło jednocześnie. Zdarzają się jajecznica lub omlety robione na zamówienie. Na śniadania podaje się również sery białe, w postaci twarogu lub w plastrach (ciekawie to wygląda np. w Grecji, gdzie twarożki robione są z potwornie słonej fety). Wędliny, jeżeli są, to lokalne, i nie wiedzieć czemu najpopularniejsza wydaje się mortadela. W lepszych hotelach serwowane są również sery żółte. Do tego jeszcze miód i dżemy, ewentualnie jakieś słodkie bułeczki.
Co do picia? Na pewno kawa, herbata, napoje typu sok i woda.
Do tego najczęściej w każdym kraju dokładane są jakieś lokalne smakołyki. W Grecji na przykład króluje feta, w Hiszpanii dojrzewająca szynka i wspaniały smażony boczek, we Włoszech mogą to być małe pizzerinki, w Egipcie arabskie, słodkie i nasączone syropami ciasta i ciasteczka.
Gdzie skromne, a gdzie obfite śniadania kontynentalne?
Bogate śniadanie kontynentalne znajdziemy w Egipcie. W Hiszpanii będą bardziej wykwintne, we Francji najskromniejsze, a w Turcji i Grecji z niewielkim wyborem.
Ze śniadaniami kontynentalnymi serwowanymi turystom w hotelach jest tylko jeden problem - dzień w dzień jest to samo! Czasami już po tygodniu zaczyna się marzyć choćby o maleńkiej kromeczce polskiego chleba z polską szynką...