Rewelacyjny patent na smalec z piekarnika. Sposób Tomasza Strzelczyka to prawdziwy game changer

2023-03-06 8:04

Trzeba przyznać, że patent Tomasza Strzelczyka jest genialny w swojej prostocie. Zmiana sposobu wytapiania smalcu nie wpływa absolutnie na jego smak, za to na domową "atmosferę" z pewnością. Przyrządzanie smalcu w piekarniku, pod przykryciem zdecydowanie ogranicza intensywny zapach tłuszczu.

Smalec z piekarnika
Autor: Shutterstock Smalec przygotowany w piekarniku jest tak samo smaczny jak ten wytopiony na patelni.

Tomasz Strzelczyk regularnie zaskakuje. Tym razem może nie wyszukanym smakiem, a rewelacyjnym patentem na przygotowanie smalcu. Jeśli chcesz uniknąć intensywnego zapachu smażonego tłuszczu w całym domu podczas przygotowywania domowego smalcu sprawdź tę metodę, a na pewno wzbudzi uznanie. Przygotowany w ten sposób smalec jest tak samo smaczny, jak ten przygotowywany na patelni. Ze względów ekonomicznych warto zrobić od razu więcej smarowidła, skoro i tak należy rozgrzać piekarnik.

Z podanej w przepisie ilości słoniny wyjdzie ok 5 litrowych słoików lub ich równowartość w mniejszych objętościach. Dobrze jest zadbać o to, by naczynia były jednakowej wielkości, wtedy słonina będzie się równomiernie wytapiać. Przyprawy sypkie dodajemy wedle uznania, niemielone też można dozować po swojemu, ale zwykle jest to po 1 ząbku czosnku, jednym liściu laurowym i 2 kulkach ziela angielskiego na litrowy słoik. Do mniejszych słoików te ilości można podzielić, chyba że smalec ma być bardzo aromatyczny.

Składniki

  • 2,5 kg słoniny
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól 

Przygotowanie

Słoninę bez skóry pokroić w drobną kosteczkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku.

Słoninę delikatnie posolić i przyprawić majerankiem, wymieszać, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. 

Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć, wrzucić do czystych słoików razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Słoiki napełnić rozdrobniona i przyprawioną słoniną - do mniej więcej 3/4 wysokości. Przykryć "wieczkiem" z folii aluminiowej.

Słoiki ustawić w piekarniku na blaszce, nastawić temperaturę 190 st. C i pozostawić na ok 1,5 godziny.

Ważne! Nie należy wcześniej nagrzewać piekarnika. Słoiki wstawiamy do zimnego, aby stopniowo i równomiernie się nagrzewały.

Po upływie czasu słoiki ostrożnie wyjąć z piekarnika, zakręcić szczelnie i pozostawić do wystygnięcia na blacie.

Podczas studzenia można od czasu do czasu nimi wstrząsnąć, wtedy skwarki rozłożona się równomiernie.

Tańczące z promocjami_2023_03_02