Rewelacyjny patent na smalec z piekarnika. Sposób Tomasza Strzelczyka to prawdziwy game changer
Trzeba przyznać, że patent Tomasza Strzelczyka jest genialny w swojej prostocie. Zmiana sposobu wytapiania smalcu nie wpływa absolutnie na jego smak, za to na domową "atmosferę" z pewnością. Przyrządzanie smalcu w piekarniku, pod przykryciem zdecydowanie ogranicza intensywny zapach tłuszczu.
Tomasz Strzelczyk regularnie zaskakuje. Tym razem może nie wyszukanym smakiem, a rewelacyjnym patentem na przygotowanie smalcu. Jeśli chcesz uniknąć intensywnego zapachu smażonego tłuszczu w całym domu podczas przygotowywania domowego smalcu sprawdź tę metodę, a na pewno wzbudzi uznanie. Przygotowany w ten sposób smalec jest tak samo smaczny, jak ten przygotowywany na patelni. Ze względów ekonomicznych warto zrobić od razu więcej smarowidła, skoro i tak należy rozgrzać piekarnik.
Z podanej w przepisie ilości słoniny wyjdzie ok 5 litrowych słoików lub ich równowartość w mniejszych objętościach. Dobrze jest zadbać o to, by naczynia były jednakowej wielkości, wtedy słonina będzie się równomiernie wytapiać. Przyprawy sypkie dodajemy wedle uznania, niemielone też można dozować po swojemu, ale zwykle jest to po 1 ząbku czosnku, jednym liściu laurowym i 2 kulkach ziela angielskiego na litrowy słoik. Do mniejszych słoików te ilości można podzielić, chyba że smalec ma być bardzo aromatyczny.
Składniki
- 2,5 kg słoniny
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
Przygotowanie
Słoninę bez skóry pokroić w drobną kosteczkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku.
Słoninę delikatnie posolić i przyprawić majerankiem, wymieszać, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie.
Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć, wrzucić do czystych słoików razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Słoiki napełnić rozdrobniona i przyprawioną słoniną - do mniej więcej 3/4 wysokości. Przykryć "wieczkiem" z folii aluminiowej.
Słoiki ustawić w piekarniku na blaszce, nastawić temperaturę 190 st. C i pozostawić na ok 1,5 godziny.
Ważne! Nie należy wcześniej nagrzewać piekarnika. Słoiki wstawiamy do zimnego, aby stopniowo i równomiernie się nagrzewały.
Po upływie czasu słoiki ostrożnie wyjąć z piekarnika, zakręcić szczelnie i pozostawić do wystygnięcia na blacie.
Podczas studzenia można od czasu do czasu nimi wstrząsnąć, wtedy skwarki rozłożona się równomiernie.