Wybierając się do lasu na grzyby należy bezwzględnie stosować się do najważniejszej zasady grzybiarzy: nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy 100% pewności, że są jadalne. Jeśli jednak wątpliwy grzyb znajdzie się w naszym koszyku koniecznie należy potwierdzić jego jadalność - u doświadczonego grzybiarza lub najlepiej w Sanepidzie.
- Grzyby jadalne to takie, które - zazwyczaj po odpowiedniej obróbce - są smaczne, nie szkodzą naszemu organizmowi, a niekiedy nawet dostarczają substancji odżywczych.
- Grzyby niejadalne - nie są bardzo groźne, ale nie mają żadnych walorów - ani smakowych, ani odżywczych. Niektóre z nich mogą tez wywołać niestrawność lub inne nieprzyjemne doznania.
- Grzyby trujące - to te grzyby, które nie tylko mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości, ale wręcz mogą grozić uszkodzeniem narządów lub śmiercią.
Które z wymiecionych przez nas grzybów są jadalne, a które nie nadają się do jedzenia lub szkodzą? Sprawdźcie swoją wiedzę!
