QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący? Rozpoznasz te grzyby?
Nadszedł czas, na który wiele osób wyczekiwało już od dawna. W lasach pojawiły się grzyby, a ostatni weekend sprzyjał spacerom po lesie. Wiele osób wybrało się więc na grzybobranie. I bardzo dobrze, bo to znakomita forma spędzania wolnego czasu, jednak podczas zbierania grzybów należy zachować szczególną ostrożność. Najlepiej wybierać się na grzyby z osobą doświadczoną, która znakomicie rozpoznaje grzyby. Umiejętność odróżnienia grzybów jadalnych od niejadalnych oraz przede wszystkim trujących może bowiem uratować nasze zdrowie lub nawet życie.
Wybierając się do lasu na grzyby należy bezwzględnie stosować się do najważniejszej zasady grzybiarzy: nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy 100% pewności, że są jadalne. Jeśli jednak wątpliwy grzyb znajdzie się w naszym koszyku koniecznie należy potwierdzić jego jadalność - u doświadczonego grzybiarza lub najlepiej w Sanepidzie.
- Grzyby jadalne to takie, które - zazwyczaj po odpowiedniej obróbce - są smaczne, nie szkodzą naszemu organizmowi, a niekiedy nawet dostarczają substancji odżywczych.
- Grzyby niejadalne - nie są bardzo groźne, ale nie mają żadnych walorów - ani smakowych, ani odżywczych. Niektóre z nich mogą tez wywołać niestrawność lub inne nieprzyjemne doznania.
- Grzyby trujące - to te grzyby, które nie tylko mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości, ale wręcz mogą grozić uszkodzeniem narządów lub śmiercią.
Które z wymiecionych przez nas grzybów są jadalne, a które nie nadają się do jedzenia lub szkodzą? Sprawdźcie swoją wiedzę!