QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący? Rozpoznasz te grzyby?

2022-10-03 11:00

Nadszedł czas, na który wiele osób wyczekiwało już od dawna. W lasach pojawiły się grzyby, a ostatni weekend sprzyjał spacerom po lesie. Wiele osób wybrało się więc na grzybobranie. I bardzo dobrze, bo to znakomita forma spędzania wolnego czasu, jednak podczas zbierania grzybów należy zachować szczególną ostrożność. Najlepiej wybierać się na grzyby z osobą doświadczoną, która znakomicie rozpoznaje grzyby. Umiejętność odróżnienia grzybów jadalnych od niejadalnych oraz przede wszystkim trujących może bowiem uratować nasze zdrowie lub nawet życie.

Grzybobranie
Autor: Shutterstock

Wybierając się do lasu na grzyby należy bezwzględnie stosować się do najważniejszej zasady grzybiarzy: nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy 100% pewności, że są jadalne. Jeśli jednak wątpliwy grzyb znajdzie się w naszym koszyku koniecznie należy potwierdzić jego jadalność - u doświadczonego grzybiarza lub najlepiej w Sanepidzie.

  • Grzyby jadalne to takie, które  - zazwyczaj po odpowiedniej obróbce - są smaczne, nie szkodzą naszemu organizmowi, a niekiedy nawet dostarczają substancji odżywczych.
  • Grzyby niejadalne - nie są bardzo groźne, ale nie mają żadnych walorów - ani smakowych, ani odżywczych. Niektóre z nich mogą tez wywołać niestrawność lub inne nieprzyjemne doznania.
  • Grzyby trujące - to te grzyby, które nie tylko mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości, ale wręcz mogą grozić uszkodzeniem narządów lub śmiercią.

Które z wymiecionych przez nas grzybów są jadalne, a które nie nadają się do jedzenia lub szkodzą? Sprawdźcie swoją wiedzę!

QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący?

Pytanie 1 z 19
Czubajka kania to grzyb:
Kania
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity