Pestycydy - gdzie jest ich najwięcej, a gdzie najmniej? Jak pestycydy wpływają na zdrowie?
Są owoce i warzywa zawierające więcej pestecydów, ale są też takie, które zawierają znikome ilości. Jest to zależne tylko w pewnym stopniu od rodzaju owocu lub warzywa. Prawidłowo zastosowane pestycydy, z odpowiednim okresem karencji w znikomym stopniu przenikają do owocu. Ale nawet to nie ma większego znaczenia. Ostatnio przeprowadzone badania w Danii dowodzą, że w dorosłej populacji Duńczyków skutki jedzenia warzyw i owoców chronionych pestycydami są takie same, jak u osób, które raz na 8 lat wypijają kieliszek czerwonego wina... Polecamy: Ocena skumulowanego ryzyka spożycia pozostałości pestycydów w owocach i warzywach Sprawdź, czy zjadasz zdrowe owoce. W jakich warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów, a w jakich najmniej?
Spis treści
- Czym są pestycydy?
- Gdzie jest najwięcej pestycydów?
- Z warzyw są to:
- Gdzie pestycydów jest najmniej?
- Z warzyw:
Czym są pestycydy?
Pestycydy to substancje chemiczne, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim mamy owoce i warzywa - dorodne i soczyste, bez uszkodzeń. Ale też więcej zagrożeń dla zdrowia, gdyż pestycydy, stosowane w nadmiarze bez ochronnych okresów karencji, kumulują się w tych produktach. Spożywanie ich w dużych ilościach, może powodować osłabienie odporności organizmu, skłonność do chorób nowotworowych, osłabienie płodności.
Szacuje się, że w Polsce w co piątym produkcie wykrywa się pozostałości pestycydów. Z roku na rok mamy ich coraz więcej, znajdują się nawet w produktach pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych. Wynika to przede wszystkim z nieprzestrzegania dobrej praktyki rolniczej, nierzetelnego i nieodpowiedzialnego stosowania pestycydów. Pestycydy stosowane zgodnie z aktualną wiedzą i doświadczeniem nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.
Gdzie jest najwięcej pestycydów?
Do owoców, które zawierają najwięcej pestycydów zaliczają się:
jabłka
gruszki
truskawki
czereśnie
brzoskwinie
nektarynki
winogrona
Z warzyw są to:
marchew
sałata
papryka
seler
pomidory
szpinak
Gdzie pestycydów jest najmniej?
Mamy też owoce, w których jest mało pestycydów:
ananas
awokado
kiwi
mango
melon
grejpfrut
Z warzyw:
ziemniaki
brokuły
cebula
kukurydza
groszek
szparagi
bakłażan