Pestycydy - gdzie jest ich najwięcej, a gdzie najmniej? Jak pestycydy wpływają na zdrowie?

2016-11-25 12:51

Są owoce i warzywa zawierające więcej pestecydów, ale są też takie, które zawierają znikome ilości. Jest to zależne tylko w pewnym stopniu od rodzaju owocu lub warzywa. Prawidłowo zastosowane pestycydy, z odpowiednim okresem karencji w znikomym stopniu przenikają do owocu. Ale nawet to nie ma większego znaczenia. Ostatnio przeprowadzone badania w Danii dowodzą, że w dorosłej populacji Duńczyków skutki jedzenia warzyw i owoców chronionych pestycydami są takie same, jak u osób, które raz na 8 lat wypijają kieliszek czerwonego wina... Polecamy: Ocena skumulowanego ryzyka spożycia pozostałości pestycydów w owocach i warzywach Sprawdź, czy zjadasz zdrowe owoce. W jakich warzywach i owocach jest najwięcej pestycydów, a w jakich najmniej?

pestycydy_gdzie_jest_ich_najwiecej.jpg
Autor: photos.com Szacuje się, że w Polsce w co piątym produkcie wykrywa się pozostałości pestycydów.

Spis treści

  1. Czym są pestycydy?
  2. Gdzie jest najwięcej pestycydów?
  3. Z warzyw są to:
  4. Gdzie pestycydów jest najmniej?
  5. Z warzyw:

Czym są pestycydy?

Pestycydy to substancje chemiczne, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim mamy owoce i warzywa - dorodne i soczyste, bez uszkodzeń.  Ale też więcej zagrożeń dla zdrowia, gdyż pestycydy, stosowane w nadmiarze bez ochronnych okresów karencji, kumulują się w tych produktach. Spożywanie ich w dużych ilościach, może powodować osłabienie odporności organizmu, skłonność do chorób nowotworowych, osłabienie płodności.

Szacuje się, że w Polsce w co piątym produkcie wykrywa się pozostałości pestycydów. Z roku na rok mamy ich coraz więcej, znajdują się nawet w produktach pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych. Wynika to przede wszystkim z nieprzestrzegania dobrej praktyki rolniczej, nierzetelnego i nieodpowiedzialnego stosowania pestycydów. Pestycydy stosowane zgodnie z aktualną wiedzą i doświadczeniem nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. 

Gdzie jest najwięcej pestycydów?

Do owoców, które zawierają najwięcej pestycydów zaliczają się:

jabłka

gruszki

truskawki

czereśnie

brzoskwinie

nektarynki

winogrona

Z warzyw są to:

marchew

sałata

papryka

seler

pomidory 

szpinak

Gdzie pestycydów jest najmniej?

Mamy też owoce, w których jest mało pestycydów:

ananas

awokado

kiwi

mango

melon

grejpfrut

arbuz

Z warzyw:

ziemniaki

brokuły

cebula

kukurydza

groszek

szparagi

bakłażan