Monstera w Ogrodzie Botanicznym UW wydała owoce. Botanicy: „Nie każdemu posmakowały”
W ogrodzie botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego wyrosły owoce monstera deliciosa. Mało kto wie, że ten popularny kwiat doniczkowy, owocuje. Smak jego owoców poznali botanicy z UW, którzy podzielili się wrażeniami. Czym są owoce monstery? Jaki mają smak i jak wyglądają?
Spis treści
- Czym jest Monstera deliciosa?
- Czym są owoce monstery?
- Jak wyglądają owoce monstery?
- Jak smakuje monstera?
- Jak jeść owoce monstery?
Czym jest Monstera deliciosa?
Monstera deliciosa, zwana także monsterą dziurawą, to pnącze z rodziny obrazkowatych Araceae, które rośnie w tropikalnych lasach równikowych od południowego Meksyku po Panamę. Pnącze porasta drzewa, które mają nawet 20 m wysokości. Jej oryginalna nazwa pochodzi od owoców uprawianych na terenie Ameryki Środkowej.
Czym są owoce monstery?
Ten kwiat doniczkowy jest bardzo popularną rośliną, którą wiele osób ma w domu. Charakteryzuje się dużymi liśćmi w kształcie serca. Z biegiem czasu, kiedy roślina się rozrasta, liście stają się mocne i skórzaste z dużymi wcinkami. Kiedy monsterze dziurawej stworzy się odpowiednie warunki, może zaowocować. Owoce monstery mają kształt długich kolb. Dokładnie takie okazy narodziły się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. Wyhodowali je botanicy w szklarni subtropikalnej.
Jak wyglądają owoce monstery?
Owoce monstera deliciosa mają postać kolby, której długość może wynieść nawet 30 cm. Kolby otoczone są dużą białą pochwą. Aby zwabić owady zapylające, wieczorem wydzielają lekki słodkawy aromat. Po zapyleniu na kolbach powstają jagody w kształcie stożka. Można je spożywać, kiedy zaczną wydzielać intensywny aromat.
Jak smakuje monstera?
Własnoręcznie wyhodowanych owoców monstery spróbowali botanicy z UW. Chociaż nazwa rośliny i owców kojarzy się z czymś pysznym, słodkim i orzeźwiającym, po zjedzeniu wrażenia naukowców były podzielone. Część uznała, że „czegoś tak okropnego” jeść nie będzie. Jak więc smakują owoce monstery?
Pracownicy Ogrodu Botanicznego uznali, ze smak owoców monstera deliciosa to połączenie słodyczy mango, intensywności i konsystencji ananasa i smaku banana. Opis brzmi smakowicie, jednak naukowcy przestrzegają, że to połączenie smaków nie każdemu może przypaść do smaku.
Jak jeść owoce monstery?
Te tropikalne owoce można jeść na surowo. Według botaników zanim przystąpi się do konsumpcji, trzeba zdobyć wiedzę, kiedy owoce monstery są gotowe do zjedzenia. Jak się okazuje, tropikalne owoce po zerwaniu dojrzewają od nasady do czubka kolby. Owoc można więc spożywać przez kilka dni, kiedy kolejne jego części będą dojrzałe i gotowe do zjedzenia.
Problemem mogą okazać się skutki zjedzenia owocu monstera deliciosa. Kiedy owoc nie jest w pełni dojrzały, po zjedzeniu można odczuwać pieczenie. Odpowiada za to zawarty w owocach kwas szczawiowy oraz kilka innych toksyn, które negatywnie wpływają na błonę śluzową i mogą ją uszkodzić.