Miedziane garnki - jak o nie dbać?
Jak przywrócić blask miedzianym garnkom? Jest tani i łatwy sposób, by przedmiotom wykonanym z miedzi i używanym w kuchni przywrócić dawną świetność. Sprawdź, jak to zrobić.
Spis treści
Miedziane garnki: jak je czyścić?
Miedziane garnki w kuchni to rzadkość. Ci, którzy je mają, zazwyczaj traktują je jako ozdobę i eksponują. Miedziane rondle i patelnie to też skarb wielu gospodyń - podobno w żadnych innych nie udają się tak przetwory - powidła i konfitury. Naczynia wykonane z tego surowca w kuchni rzadko są nowe - to często nasz spadek po babciach, a więc bywają pokryte typową dla miedzi patyną. Warto dbać o miedziane naczynia, bo nowe należą do najdroższych na rynku!
Ale co zrobić, by stare garnki w kuchni lśniły? Jest na to wyjątkowo łatwy i tani sposób. Właściwie zrobimy to za prawie darmo. Wystarczy postarać się o szpinak lub szczaw.
Szczaw lub szpinak
Zamiast odparowywać szpinak zlej wodę z jego duszenia do miski. A potem wyczyść nią garnki z miedzi. Szpinak można zastąpić drobno posiekanymi liśćmi świeżego szczawiu lub mieszaniną otrąb pszennych z solą i octem winnym.
Kwas, który znajduje się w szpinaku lub szczawiu potrafi czynić cuda. Nadaje on metalicznym przedmiotom niezwykły połysk. Jak widać sposób tani, ale także skuteczny.
Sól i cytryna
Patyny z miedzianych naczyń można pozbyć się również przy pomocy soli i cytryny. Połówkę cytryny posypujemy solą i szorujemy nią miedzianą powierzchnię. Gdy warstwa nalotu jest gruba, należy poczekać, aż sok z cytryny zacznie z nią reagować. Zamiennikiem soli jest soda oczyszczona. W tym przypadku nasączamy szmatkę mieszanką sody i soku z cytryny, a następnie szorujemy nią miedziany element pod strumieniem ciepłej wody.
Pasta z octu, soli i mąki
Jeśli nalotu jest sporo możemy przygotować pastę z octu, soli i mąki. Taką pasta można wcierać w przedmiot z miedzi od razu, ale można też pokryć nią miedzianą powierzchnię, odczekać 15-45 minut na rozmoczenie się patyny i dopiero wtedy wyszorować.