Jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków na 1. miejscu rankingu. Jest się z czego cieszyć
Taste Atlas, czyli internetowy atlas kulinarny cieszy się ogromną popularnością. W ostatnim czasie opublikowali oni ranking najlepszych słodkich wypieków w Europie Środkowej. Polacy mają być, z czego dumni, ponieważ jeden z naszych przysmaków uplasował się na pierwszym miejscu.

Polskie słodkości z pewnością należą do jednych z najlepszych, przynajmniej tak będą twierdzili mieszkańcy naszego kraju. Teraz jednak mamy ranking, który będzie potwierdzeniem tych słów. Na portalu Taste Atlas pojawił się ranking 60 najlepszych słodkich wypieków z Europy Środkowej. Aż 6 przysmaków z Polski uplasowało się w górnej 25, z czego dwa w pierwszej dziesiątce. Co więcej, do nas należy również pierwsze miejsce.
Zwycięzca rankingu Taste Atlas
Na pierwszym miejscu znalazł się znany chyba każdemu w naszym kraju pączek. Ten słodki wypiek został doceniony w głównej mierze za chrupiące z wierzchu drożdżowe ciasto i miękki środek. Uwadze nie uciekło jednak również słodkie nadzienie, które znajdziemy w większości pączków.
Pączki są czymś więcej niż tylko smacznym przysmakiem; mają znaczenie kulturowe w Polsce i wśród Polonii na całym świecie
- możemy przeczytać na stronie przewodnika. Pączki zajęły również 6. miejsce w rankingu 100 najlepszych słodkich wypieków na świecie.
Na drugim miejscu uplanował się tradycyjny wypiek z holenderskiej prowincji Limburgia. Chodzi mianowicie o Nonnevot. Jest to słodki rogalik wiązany w kształcie pętelki. Podobnie jak pączek, jest to drożdżowe ciasto smażone na głębokim tłuszczu, jednak bez nadzienia. Zamiast tego obtacza się go w cynamonowym cukrze. Ostatnie miejsce na podium zajął austriacki strudel jabłkowy.
Jak w całości wygląda najlepsza 25. rankingu?
- Pączki (Polska)
- Nonnevot (Holandia)
- Apfelstrudel (Austria)
- Franzbrötchen (Niemcy)
- Krapfen (Austria)
- Vdolky (Czechy)
- Zeeuwse bolus (Holandia)
- Rugelach (Polska)
- Koláče (Czechy)
- Pogácsa (Węgry)
- Topfenstrudel (Austria)
- Magdeburger Schmalzkuchen (Niemcy)
- Róża karnawałowa (Polska)
- Kürtoskalács (Węgry)
- Skalický trdelník (Słowacja)
- Millirahmstrudel (Austria)
- Mohnzelten (Austria)
- Appelflap (Holandia)
- Oliebol (Holandia)
- Lekváros bukta (Węgry)
- Faworki (Polska)
- Rurki (Polska)
- Fritule (Chorwacja)
- Bratislavský rožok (Słowacja)
- Rogal świętomarciński (Polska)
Jak możemy łatwo zobaczyć, w najlepszej 10 na 8. miejscy znalazły się rugelach, czyli słodki wypiek z gmin żydowskich w Polsce. Jest to rogalik z pysznym, orzechowym nadzieniem, który tradycyjnie wypiekano na Chanukę.