Jakich dań kuchni tajskiej warto spróbować? Kuchenne Rewolucje w krakowskiej restauracji Samui

2019-02-12 14:23

O kuchni tajskiej mieliśmy okazję ostatnio usłyszeć za sprawą programu "Kuchenne rewolucje" na TVN-ie, gdzie Magda Gessler miała za zadanie wyciągnąć z kłopotów restaurację Samui. Dowiedz się, jakie dania można tam zjeść i jakie są sztandarowe pozycje w tajskim menu. Smacznego!

Jakich dań kuchni tajskiej warto spróbować?
Autor: Shutterstock W kuchni tajskiej króluje trawa cytrynowa, chili, szalotka, czosnek, limona i pirittito. 

Pad thai - w wolnym tłumaczeniu „smażone po tajlandzku”. Przepisów na pad thai jest tyle, ile straganów w Bangkoku, a może nawet więcej. Generalnie jego podstawą jest makaron ryżowy, mięso lub tofu, jajko, liczne ostre przyprawy, olejek z owoców tamaryndowca i dużo, dużo chilli. Mimo różnic smaku poszczególnych odmian zamawianie pad thai w restauracji nie jest ryzykowne, ponieważ prawie zawsze jest bardzo smacznym daniem.

Polecamy: Pad thai z piersi kurczaka

Tajska zupa - tutaj też można spodziewać się sporych różnic wśród szefów kuchni. Jednak zamawiając tajską zupę, możemy liczyć na dużą ilość mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, limonki, chilli, curry i dodatków: krewetek, kurczaka i czego tylko dusza zapragnie, każdy może znaleźć swoją ulubioną.

Polecamy także: Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Curry - nie, chodzi tu o przyprawę, a na pewno nie tylko. Mowa tutaj o daniu z mleczka kokosowego, bakłażana, sosu rybnego, listków i soku z limonki, chilli (dużo, dużo chilli dla polskiego śmiertelnika może trochę za dużo, ale restauracje potrafią ucywilizować swoje dania...) i składników różniących się w zależności od koloru curry. Wyróżnia się zielone, czerwone i żółte curry. Podawane jest często z ryżem jaśminowym (może być też makaron ryżowy albo nawet ziemniaki – w kuchni tajskiej improwizacja jest ważna, nie ma czegoś takiego jak jeden przepis na curry), mięsem (tu też duża dowolność). Tajskie curry jest czymś zupełnie innym niż to brytyjskie.

Warto spróbować: Kurczak w zielonym curry

Tak bardzo jak Tajowie kochają ostre potrawy, tak wielbią też bardzo słodkie desery. Ociekają one syropem, często podobnie jak dania główne mają w sobie ryż i mleko kokosowe. Tu już trzeba zdać się na własny smak.

O kuchni tajskiej można by pisać godzinami, a przedstawione tu dania to tylko wstęp do smakowitej i szalonej podróży po krainie egzotycznych smaków. Gorąco polecamy!