Jak ułatwić sobie życie w kuchni?
Jak zorganizować kuchnię, aby wszystko było pod ręką, ale bez wrażenia bałaganu? Warto posłużyć się zasadami ergonomii podczas projektowania zabudowy kuchennej, a także zdrowym rozsądkiem przy rozmieszcaniu przedmiotów w kuchni.
Spis treści
Wygodna kuchnia - ergonomia i organizacja
Kuchnia to trudne miejsce do utrzymania porządku. Ale jeśli dobrze ją zorganizujesz - nie będziesz chciała jej opuszczać. Zasada jest taka:
Podziel kuchnię na strefy i tam trzymaj niezbędne w tej części akcesoria.
Strefy w kuchni
W strefie mycia - czyli pod zlewem - przechowuj w niej rzeczy do mycia - preparaty, gąbki, szczotki itp.
W strefie gotowania - garnki, przyprawy;
W strefie podawania - talerze, kubki, produkty spożywcze.
Druga zasada brzmi:
Na wierzchu (na blatach) trzymaj jak najmniej rzeczy! Czego nie używasz, albo korzystasz z tego rzadko - schowaj (nawet na strychu lub w piwnicy).
Pamiętaj też o tym, że ciężkie przedmioty powinny znajdować się w dolnych szafkach, a lżejsze i te, po które sięgasz często - wyżej, w szafkach wiszących lub na półeczkach znajdujących się nad blatami.