Czekolada dobra na seks

2022-07-06 14:59

Nic tak nie wzmocni miłości i pożądania, jak wypita wspólnie pyszna czekolada! Sprawdź, jak przygotować gorący afrodyzjak i ciesz się wspaniałym wieczorem we dwoje.

Czekolada dobra na seks
Autor: Shutterstock Czekolada zawiera wiele substancji pobudzających i korzystnie wpływajacych na pożądanie

Spis treści

  1. Przepis na gorącą czekoladę z chilli dla dwojga
  2. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę
  3. Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na czekoladowe smakołyki

Nie bez powodu ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane osiągnęły tak wielką sławę, aby posiadać swoje własne święto. Wystarczy kilka kawałków czekolady lub filiżanka gorącego czekoladowego napoju, żeby poczuć się jak w raju. W czekoladzie znajduje się bowiem wiele substancji, które mają działanie afrodyzjakalne.

- Udowodniono, że czekolada ma wpływ na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, substancji uznanych za tzw. neuroprzekaźniki, inaczej hormony szczęścia, które sprawiają, że mamy większą ochotę na seks. A seks, jeśli już do niego dojdzie, staje się niesamowicie przyjemnym przeżyciem - mówi seksuolog, dr Stanisław Dulko. - Ponadto w czekoladzie znajduje się teobromina, substancja pobudzająca, również seksualnie - zapewnia.

Aby dodać pikanterii i wyostrzyć smak płynnego szczęścia wystarczy dodać do gorącej czekolady szczyptę chilli, które również jest naturalnym afrodyzjakiem. Dzięki niej napój nabierze wyrazistszego smaku, a pobudzone kubki smakowe zaczerpną o wiele więcej przyjemności.

Nie odmawiajmy sobie czekolady, zwłaszcza w zimniejszych i ciemniejszych porach roku, kiedy poziom hormonów szczęścia dramatycznie nam spada. Tym bardziej że im zimniej na dworze, tym więcej energii potrzebujemy!

Przepis na gorącą czekoladę z chilli dla dwojga

Składniki:

0,4 l mleka

250 ml słodkiej śmietanki (36%)

szczypta chilli (całą papryczkę można wykorzystać do dekoracji)

tabliczka gorzkiej czekolady

4 łyżki cukru

szczypta cynamonu

Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia i przestawiamy na najmniejszy ognień.

Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. (Nie można doprowadzić do wrzenia)

Do zgęstniałej masy dodajemy szczyptę chilli i cynamonu, dokładnie mieszamy. (Im dłużej chilli pozostanie w czekoladzie, tym będzie ostrzejsze)

Przelewamy do filiżanek i dekorujemy według uznania (np. laską cynamonu, kostką czekolady albo papryczką chilli)

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego jeszcze warto jeść czekoladę

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na czekoladowe smakołyki

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE