Czego nie trzymać w lodówce?
Lodówka ma to do siebie, że bardzo często mamy w niej za mało miejsca, aby pomieścić wszystkie produkty. Dzieje się tak dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy wkładać do niej prawie wszystkie artykuły spożywcze. Niepotrzebnie. Wiele artykułów żywnościowych traci w lodówce swoje walory. Polecamy także: Jakie zrobić zapasy? Jak przygotować się na awarię prądu?
Spis treści
Gdzie przechowywać zakupione produkty spożywcze?
Gdy przyjdziemy do domu z zakupów, przed włożeniem jakiegokolwiek produktu do lodówki, warto przypomnieć sobie, gdzie stał on w sklepie. Jeśli na półce i my umieśćmy go w jakiejś szafce, jeśli w lodówce i my schowajmy go właśnie tam. Jest to najprostsza metoda organizacji „lodówkowej” przestrzeni.
Jednak musimy pamiętać, że niektóre produkty „szafkowe” po otwarciu trzeba umieścić w niskiej temperaturze.
Czego nie trzymamy w lodówce:
olejów (nawet tych otwartych)
nieotwartych produktów w puszkach m.in. warzyw, owoców, konserw
miodu (stwardnieje)
pieczywa (szybciej czerstwieje)
produktów suchych np. kasz, płatków, ryżu (otwarte mogą zawilgotnieć)
niektórych warzyw i owoców np. pomidorów, ogórków, papryki, ziemniaków, owoców tropikalnych (mango, awokado, papaja), jabłek, gruszek.
Pamiętajmy, że owoce i warzywa, których nie powinno trzymać się w lodówce, umieszczone tam szybciej się psują.