Czego nie trzymać w lodówce?

2018-02-27 16:24

Lodówka ma to do siebie, że bardzo często mamy w niej za mało miejsca, aby pomieścić wszystkie produkty. Dzieje się tak dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy wkładać do niej prawie wszystkie artykuły spożywcze. Niepotrzebnie. Wiele artykułów żywnościowych traci w lodówce swoje walory. Polecamy także: Jakie zrobić zapasy? Jak przygotować się na awarię prądu? 

Czego nie trzymać w lodówce?
Autor: photos.com Nie wszystkie produkty można trzymać w lodówce, zobacz o jakich artykułach spożywczych mowa.

Spis treści

  1. Gdzie przechowywać zakupione produkty spożywcze?
  2. Czego nie trzymamy w lodówce:

Gdzie przechowywać zakupione produkty spożywcze?

Gdy przyjdziemy do domu z zakupów, przed włożeniem jakiegokolwiek produktu do lodówki, warto przypomnieć sobie, gdzie stał on w sklepie. Jeśli na półce i my umieśćmy go w jakiejś szafce, jeśli w lodówce i my schowajmy go właśnie tam. Jest to najprostsza metoda organizacji „lodówkowej” przestrzeni.

Jednak musimy pamiętać, że niektóre produkty „szafkowe” po otwarciu trzeba umieścić w niskiej temperaturze.

Czego nie trzymamy w lodówce:

olejów (nawet tych otwartych)

nieotwartych produktów w puszkach m.in. warzyw, owoców, konserw

miodu (stwardnieje)

pieczywa (szybciej czerstwieje)

produktów suchych np. kasz, płatków, ryżu (otwarte mogą zawilgotnieć)

niektórych warzyw i owoców np. pomidorów, ogórków, papryki, ziemniaków, owoców tropikalnych (mango, awokado, papaja), jabłek, gruszek.

Pamiętajmy, że owoce i warzywa, których nie powinno trzymać się w lodówce, umieszczone tam szybciej się psują.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE