Co to jest przyjęcie jednopotrawowe? Jak zaplanować menu?
Organizacja przyjęcia to dylematy, jak zaplanować menu, żeby wszystko co znajdzie się na stole pasowało do siebie i na dodatek wszystkim smakowało. Jednym z rozwiązań tego problemu jest organizacja przyjęcia z motywem przewodnim, czyli jednopotrawowego lub, jak kto woli, jednotematycznego.
Spis treści
- Przyjęcie z motywem przewodnim
- Jak zaplanować menu na przyjęcie jednotematyczne?
- Przyjęcie serowe
- Przyjęcie ratatouille
- Inspiracje tematyczne
Przyjęcie z motywem przewodnim
Menu przyjęcia konstruujemy wokół jednej potrawy lub jednego rodzaju jedzenia przyrządzanego na kilka sposobów. Tylko od naszej inwencji zależy, czy poczęstunek nie będzie sprawiał wrażenia jednorodnego.
Jak zaplanować menu na przyjęcie jednotematyczne?
Dobrym przykładem przyjęcia jednotematycznego jest „zaproszenie na śledzia”. Jest tyle sposobów przyrządzania śledzia – tradycyjnie, na słodko, na ostro, na zimno, na ciepło – że nie ma mowy, by menu było nudne i na pewno każdy z zaproszonych gości znajdzie dla siebie swój przysmak. Przy okazji, można do tego tytularnego śledzia dołożyć jakąś inną rybną przekąskę (chociażby tatar z łososia, czy pastę z makreli). Na stół wykładamy również pieczywo, masło, mogą też być gotowane lub pieczone ziemniaki. Śledź nie wymaga już dodatków z warzyw, bo zazwyczaj znajdują się one w daniach.
Przyjęcie serowe
Można też zaprosić na przyjęcie serowe. Wystarczy wówczas efektownie podać kilka gatunków serów (z serowym fondue włącznie), świeże i chrupiące pieczywo, masło oraz dwa-trzy gatunki dobrego wina. Dodatkami do takiego zestawu mogą być oliwki, kapary i pomidory koktajlowe.
Przyjęcie ratatouille
Gdy jest na to sezon, można pomyśleć o przyjęciu ratatujaowym [oryginalnie brzmi: ratatouille], w którym wykorzystamy kabaczki i bakłażany. Ratatuję można podawać na gorąco, na zimno, z ryżem, makaronem lub chlebem, bo jest na nią wiele przepisów.
Inspiracje tematyczne
Kierując się takim kluczem, możemy urządzić też na przykład przyjęcie pomidorowe, kabaczkowe, pizzowe, łososiowe, z mottem owoców morza czy sałatkowe. Grunt to być otwartym na pomysły, a na pewno znajdzie się wiele najróżniejszych przepisów na wybrany przez nas temat jednotematycznego przyjęcia.