Kidney pie Martina

2021-03-29
kidney-pie-martina
Autor: Shutterstock Angielska zapiekanka mięsna.
trudny
120 min
4

Kidney pie to bardzo sycące mięsne danie, które jest niezwykle popularne w Anglii. Kawałki nerek i wołowiny zapiekane pod warstwą ciasta kruchego bądź francuskiego zrobią furorę na przyjęciu. Można je też zaserwować na obiad lub kolację z ulubionymi warzywami.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • 500 g miękkiego masła
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g wołowiny
  • 200 g nerek wieprzowych
  • cebula
  • 90 g pieczarek
  • 90 g pieczarek z brązowymi kapeluszami
  • 8 szalotek
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 400 ml bulionu wołowego
  • jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: przesiać mąkę z solą do miski, dodać wodę, powoli zagniatać, aż powstanie ciasto. Wstawić do lodówki na 1–2 godziny.
  • Nadzienie: w rondlu rozgrzać olej. Na gorący wrzucić pokrojone w niewielką kostkę mięso i smażyć 3–4 minuty, aż się zezłości, dodać oczyszczone nerki i dusić przez 2 minuty. Całość przełożyć na talerz i odstawić.
  • Do rondla wrzucić posiekane cebule, pokrojone pieczarki, całe obrane szalotki, pokrojone marchewki i smażyć 2–3 minuty. Dodać tymianek, liście laurowe i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  • Następnie wlać piwo, mieszać, zeskrobując łyżką ze spodu pozostałości po smażeniu mięsa. Dorzucić duszone mięso, wlać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić 1 i 1/2 godziny, żeby wołowina zrobiła się miękka, a sos gęsty.
  • Gotowe nadzienie odstawić do ostygnięcia.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Pokrojone na małe kawałki masło rozłożyć na 2/3 powierzchni ciasta.
  • Złożyć ciasto tak, by część z masłem znalazła się w środku. Delikatnie rozwałkować, następnie ponownie złożyć na trzy. Rozwałkowywanie i składanie ciasta powtórzyć 4 razy, po czym zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Nagrzać piekarnik do 220ºC.
  • Nadzienie przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 23 cm.
  • Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wyciąć z niego krążek nieco większy niż średnica naczynia.
  • Brzegi naczynia zwilżyć wodą, na wierzchu umieścić krążek ciasta i docisnąć jego brzegi do naczynia, by szczelnie przykrył nadzienie. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20–30 minut. Piec, aż stanie się złociste i trochę urośnie.