Pizza bez drożdży: jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę?

Pizza bez drożdży: jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę?

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Łatwe ciasto proszkowe na pizzę bez drożdży

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza bez drożdży to wynalazek czasu kryzysu. Przepis na proszkowe ciasto na pizzę wygrzebaliśmy z kulinarnych zapisków początku lat 80. XX w. Pizza jest smaczna. Ciasto nie jest tak grube jak w pizzy Chicago, ale nie jest też tak cienkie jak w pizzy neapolitańskiej. Ciasto jest  na tyle zwarte, a jednocześnie delikatne, że razem z sosem i dodatkami może zastąpić pizzę z pizzerii na cieście drożdżowym. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste z naszym przepisem krok po kroku. 

Składniki

  • 2 1/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 szklanka mleka

  • 50 g masła miękkiego (w temperaturze pokojowej) lub margaryny

  • forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. My użyliśmy formy do tarty.

  • W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki, używając mieszadeł w formie haka. Mieszaj z małą prędkością, aż powstanie jedna kulka ciasta. (Można to zrobić również bez miksera, wystarczy mieszać, aż powstanie kulka ciasta).

  • Posyp mąką stolnicę, wałek do ciasta i dłonie, wyjmij kulę ciasta na stolnicę i oprósz mąką. Ciasto jest bardzo lepkie.

  • Rozwałkuj ciasto na placek i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.

  • Rozłóż na cieście domowy sos do pizzy oraz ulubione dodatki i piecz przez 10-12 minut.

  • Wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż trochę ostygnie i jedz do woli.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3