Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Bajeczny przepis na zielone pierożki do czerwonego barszczu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zielone pierożki z serem feta idealnie pasują do barszczu czerwonego. Z tym bajecznym przepisem bez problemu wyczarujesz świąteczną magię. Gościom opadną szczęki z wrażenia. 

Składniki

  • 200 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg

  • 250 g mąki

  • 40 g masła

  • szczypta soli

  • 100 ml wody

  • 1,5 łyżeczki spiruliny

  • 270 g sera typu feta

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • cebula

  • garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę, a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem.

  • Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.

  • Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.

  • Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku.

  • Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia pierożków.

Ocena: 0