Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze

Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z ciasta francuskiego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych polskich przysmaków - w dodatku bardzo łatwa w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań. Oto przepis na pierożki w nietypowej wersji - z ciasta francuskiego, do tego z wyjątkowym farszem z wątróbek drobiowych i wiśni. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych

  • olej do smażenia

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 100 g wiśni bez pestek

  • 1 jajo

  • cynamon

  • pieprz

  • 1 saszetka Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać wiśnie, doprawić pieprzem, wymieszać.

  • Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 100 ml wrzątku, wystudzić, połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać szczyptę cynamonu.

  • Z ciasta francuskiego wycinać krążki, nakładać na nie farsz z wątróbek, formować pierożki.

  • Przed wstawieniem do piekarnika posmarować herbacianą glazurą. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.

Ocena: 0