Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Pierożki z pieczoną kaczką i esencjonalny bulion grzybowy
średni
60 min
4

Kultowa audycja Lato z Radiem podczas swojej letniej trasy odwiedzi Szklarską Porębę. Region słynie z doskonałej kuchni oparnej na regionalnych produktach. Tutaj hodowane są wyborne kaczki, a lasy obfitują w grzyby. Restauracja "Szary Piec" z Jeleniej Góry, stolicy regionu, proponuje przepis na najlepsze na świecie pierożki z pieczoną kaczką na bulionie z suszonych grzybów i ze smażonymi borowikami 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek wody
  • Farsz:
  • 2 udka kaczki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Bulion grzybowy:
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 średnie świeże borowiki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
  • Udka kaczki doprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 160 stopni. Zamarynowane udka przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, piec 45 minut.
  • Udka wystudzić, oddzielić mięso od kości i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, doprawić.
  • Suszone grzyby ugotować w bulionie drobiowym. Borowiki pokroić w talarki i podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Ciasto rozwałkować, wykroić średniej wielkości kółka i nałożyć farsz z kaczki. Formować tradycyjne pierożki. Gotować w osolonej wodzie 1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Pierożki wyłożyć na głęboki talerz, zalać bulionem grzybowym do wysokości połowy pierożków, podawać z podsmażonymi borowikami i ze świeżo siekaną natką pietruszki.