Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: mat. pras. CYKORIA S.A.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to podstawa ich smaku, dlatego musi być przyrządzony wyśmienicie. Nie żałuj więc grzybów i wybierz dobrą jakościowo kapustę. Oto pierogi z kapustą i grzybami według znanego, sprawdzonego przepisu.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki

  • 6-7 łyżek oliwy

  • duża szczypta soli

  • gorąca woda

  •  

  • Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kwaszonej

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • garść suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok. 1 godziny). Grzyby moczymy.

  • Przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało zwarte i nieklejące się ciasto.

  • Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem, a następnie odsączamy na sitku.

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Szklanką wycinamy wzory, a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej (1 łyżeczkę). Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli pierogi będziemy mrozić, czas gotowania skracamy do 1 minuty.

Ocena: 4