Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]
![Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]](https://cdn32.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.jpg)
Autor Zdjęcia: mat. pras. CYKORIA S.A.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to podstawa ich smaku, dlatego musi być przyrządzony wyśmienicie. Nie żałuj więc grzybów i wybierz dobrą jakościowo kapustę. Oto pierogi z kapustą i grzybami według znanego, sprawdzonego przepisu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Składniki
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
6-7 łyżek oliwy
duża szczypta soli
gorąca woda
Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kwaszonej
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
1 cebula
oliwa z oliwek
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok. 1 godziny). Grzyby moczymy.
Przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało zwarte i nieklejące się ciasto.
Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem, a następnie odsączamy na sitku.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Szklanką wycinamy wzory, a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej (1 łyżeczkę). Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli pierogi będziemy mrozić, czas gotowania skracamy do 1 minuty.
Sprawdź również >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?