Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          100 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.Tak przygotowanych pierogów z farszem z kapusty i grzybów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy dodać do nadzienia jajko na twardo - pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze smaczniejsze. Oto sprawdzony przepis!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 2 szklanki mąki
 - 1 jajko
 - ok. 1/2 szklanki wody
 - szczypta soli
 - Nadzienie:
 - 1 kg kiszonej kapusty
 - garść suszonych grzybów
 - 1 duża cebula
 - 2 jajka
 - masło
 - pieprz
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc. Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.
 - Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.
 - Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić.
 - Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
 - Cebule i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.
 - Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty.
 - Wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.
 - Na każde kółko nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
 - Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.