Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

2021-03-29
Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis
Autor: Shutterstock Pierogi z dynią i soczewicą - pyszny warzywny  lunch nie tylko dla wegetarian
łatwy
50 min
4

Pierogi  z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i  przede wszystkim - smaku! Spróbuj  ich, a nie pożałujesz!

 Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag dyni
  • 1/4 szklanki czerwonej  soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 większej  cebuli lub cała mała
  • przyprawy: kurkuma, imbir, chili, sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Osączyć na sitku.
  • Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać osączoną soczewicę i dynię startą na tarce o  dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i  odparuje nadmiar wody. Ostudzić i doprawić do smaku.
  • Do maki dodać żółtko, masło i  szklankę ciepłej wody. Zagnieść ciasto  - ręcznie lub robotem na wolnych obrotach. Przykryć i dstawić ciasto na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, napełniać farszem i  zlepiać pierogi.
  • Wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i minutę po.
  • Pierogi najsmaczniejsze są odsmażane, ale można je też podawać z wody, z cebulką zrumienioną na maśle.