Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z dynią i soczewicą - pyszny warzywny  lunch nie tylko dla wegetarian

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi  z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i  przede wszystkim - smaku! Spróbuj  ich, a nie pożałujesz!

Składniki

  • Ciasto:

  • 50 dag mąki

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Farsz:

  • 40 dag dyni

  • 1/4 szklanki czerwonej  soczewicy

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 większej  cebuli lub cała mała

  • przyprawy: kurkuma, imbir, chili, sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Osączyć na sitku.

  • Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać osączoną soczewicę i dynię startą na tarce o  dużych oczkach. Smażyć na małym ogniu, aż dynia będzie miękka i  odparuje nadmiar wody. Ostudzić i doprawić do smaku.

  • Do maki dodać żółtko, masło i  szklankę ciepłej wody. Zagnieść ciasto  - ręcznie lub robotem na wolnych obrotach. Przykryć i dstawić ciasto na 30 minut.

  • Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, napełniać farszem i  zlepiać pierogi.

  • Wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i minutę po.

  • Pierogi najsmaczniejsze są odsmażane, ale można je też podawać z wody, z cebulką zrumienioną na maśle.

 Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0