Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi ze szpinakiem to przepyszne i tanie danie nie tylko dla wegetarian.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi ze szpinakiem to klasyk, w tym przepisie  farsz do pierogów powstaje ze szpinaku mrożonego, więc jest to dobre rozwiązanie na sezon zimowy, oraz dla tych, którzy chcą sobie oszczędzić płukania szpinaku i odrywania ogonków.

Składniki

  • CIASTO

  • 35 dag mąki

  • 1 jajo

  • 3/4 szklanki wody

  • szczypta soli

  • NADZIENIE

  • 50 dag szpinaku mrożonego

  • 20 dag sera twarogowego mielonego

  • przyprawy do smaku (sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa)

  • SOS

  • 2 łyżki masła

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 100 g śmietany

  • 1 żółtko

  • 30 g tartego parmezanu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak rozmroź i odsącz na sicie.

  • Mąkę przesiej, wbij jajo, dodaj sól i wodę. Zagnić ciasto i starannie je wyrób. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Szpinak wymieszaj z serem twarogowym i dopraw do smaku.

  • Na środek krążków nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody (możesz dodać do niej łyżeczkę oliwy, wtedy nie będą się sklejały). Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsączaj.

  • Pierogi możesz polać roztopionym masłem lub podać z sosem beszamelowym. Przepis na niego znajdziesz poniżej.

Sos beszamelowy do pierogów ze szpinakiem

Rozpuść masło na małym ogniu, dodaj rozgnieciony czosnek, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli, nie zaprzestając mieszania, dolewaj  mleko. Gdy sos nieco zgęstnieje, zdejmij go z ognia i powoli dodawaj śmietanę, następnie żółtko. Całość energicznie wymieszaj i podgrzej. Dopraw do smaku, dodaj starty parmezan i powstałym sosem polej pierogi.

Zobacz przepis: Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4