Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska
2021-04-01
łatwy
40 min
4
Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po grecku - z serem feta
SKŁADNIKI
- 50 dag ciasta francuskiego lub opakowanie ciasta filo
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 20 dag sera feta
- 10 dag sera koziego
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz i wymieszać. Jajka ubić mikserem dodając sery, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Masło roztopić w rondelku.
- Rozwałkowane cienko ciasto francuskie pokroić w równej wielkości kwadraty. Każdy kwadrat posmarować roztopionym masłem, na środku położyć farsz serowy. Skleić tak, aby utworzyły się trójkąty.
- Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować resztą masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.