Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów

Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chlebek kasztanowy świetnie smakuje podany z dobrym serem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chlebek kasztanowy znakomicie smakuje ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem, miodem czy masłem orzechowym. Ale równie dobrze, a może nawet lepiej komponuje się z dodatkami w wersji wytrawnej - serami pleśniowymi i długodojrzewająca wędliną.

Składniki

  • 1 kg jadalnych kasztanów

  • 1 l mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • 100 g cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 6 białek

  • 10 kostek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kasztany włożyć do zimnej wody i zagotować, następnie obrać i gotować do miękkości w mleku z dodatkiem masła.

  • Ugotowane do miękkości kasztany zmielić, dodać resztę mleka, cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać.

  • Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Odstawić na chwilę.

  • Z cukru w kostkach i niewielkiej ilości wody przyrządzić karmel i wlać go do formy. Na to wylać masę kasztanową.

  • Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i dopiero wyjąć z formy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5