Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

2021-03-29
Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią
Autor: Shutterstock Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią świetnie smakuje, pięknie pachnie i wspaniale wygląda.
średni
120 min
4

Pieczemy chleb! I to bez specjalistycznych urządzeń. Wystarczy zwykły piekarnik. Dodajemy do zaczynu pełnoziarnistą mąkę oraz marchew. Dzięki temu chleb będzie miał więcej wartości odżywczych. Podajemy przepis na chleb z mąki z pełnego przemiału i marchwi.

Zobacz też:

4 przepisy na domowy chleb

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis

Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki drożdży
  • 0,25 szklanki ciepłej wody
  • 0,25 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże marchwie
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
  • 7-8 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszaj z ciepłą woda i miodem i pozostaw na 10 minut. Następnie dolej resztę wody i mąkę i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Marchew podziel na kawałki, zmiksuj w blenderze ze szklanką ciepłej wody. Dodaj do masy drożdżowej.
  • Dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć lekkie ciasto. Ugniataj je około 10 minut.
  • Ciasto umieść w naoliwionej misce. Posmaruj na wierzchu olejem. Przykryj, pozostaw do wyrośnięcia.
  • Podziel na trzy bochenki. Każdy ułóż w natłuszczonej olejem formie. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Piecz w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz na złoty kolor przez 45 minut.