Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią
2021-03-29
średni
120 min
4
Pieczemy chleb! I to bez specjalistycznych urządzeń. Wystarczy zwykły piekarnik. Dodajemy do zaczynu pełnoziarnistą mąkę oraz marchew. Dzięki temu chleb będzie miał więcej wartości odżywczych. Podajemy przepis na chleb z mąki z pełnego przemiału i marchwi.
Zobacz też:
Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym
Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb
Chleb bez drożdży jak z piekarni: najlepszy przepis
Domowy chleb bez zagniatania: tylko 4 składniki!
Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji
Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku
Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie i nie tylko
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszaj z ciepłą woda i miodem i pozostaw na 10 minut. Następnie dolej resztę wody i mąkę i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Marchew podziel na kawałki, zmiksuj w blenderze ze szklanką ciepłej wody. Dodaj do masy drożdżowej.
- Dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć lekkie ciasto. Ugniataj je około 10 minut.
- Ciasto umieść w naoliwionej misce. Posmaruj na wierzchu olejem. Przykryj, pozostaw do wyrośnięcia.
- Podziel na trzy bochenki. Każdy ułóż w natłuszczonej olejem formie. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz na złoty kolor przez 45 minut.