Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń

Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wolno pieczona łopatka wieprzowa - soczysta pieczeń rozpływająca się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczona łopatka wieprzowa to odświętny rarytas. Najlepsza jest pieczeń z łopatki wolno pieczona w niskiej temperaturze. Upieczone w ten sposób mięso wieprzowe jest delikatne, soczyste i przepyszne. 

Składniki

  • Na marynatę:

  • 6 szklanek cydru jabłkowego

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 6 łyżek soli

  • 1 łyżeczka jagód jałowca

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżka świeżego korzenia imbiru, startego

  • 2 laski cynamonu

  • 3 liście laurowe

  • Na pieczeń:

  • 2 kg łopatki wieprzowej

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 średnie jabłka

  • 1 średnia cebula

  • 1 siatka do mięsa lub sznurek bawełniany, aby osznurować pieczeń

  • Dodatkowo:

  • 1 szklanka cydru jabłkowego

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 6 dużych liści szałwii

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mieszaj, aż dobrze się połączą.

  • Łopatkę wieprzową zwiń i umieść w siatce lub dobrze zasznuruj bawełnianym sznurkiem. Umieść łopatkę wieprzową w worku z suwakiem lub dużym garnku.

  • Zalej karkówkę marynatą, upewniając się, że jest całkowicie zanurzona. Jeśli używasz worka z suwakiem, przekręć go, aż wieprzowina będzie całkowicie zanurzona w marynacie. Następnie umieść w dużej misce. Wstaw do lodówki na noc.

  • Rozgrzej piekarnik do 135°C.

  • W małym rondelku zagotuj cydr jabłkowy z miodem i zredukuj o połowę, czyli gotuj tak długo, aż połowa początkowego płynu odparuje. Odstaw na bok.

  • W małej misce połącz wszystkie pozostałe składniki do pieczenia, wymieszaj, aż dobrze się połączą. Odłóż na bok.

  • Podgrzej dużą patelnię z grubym dnem lub żeliwną patelnię na średnim ogniu.

  • Wyjmij łopatkę wieprzową z marynaty. Osusz ręcznikami papierowymi. Pieczeń natrzyj ze wszystkich stron oliwą.

  • Smaż przez 4 minuty z każdej strony na gorącej patelni.

  • Rozłóż jabłka i cebulę w brytfannie. Połóż obsmażoną łopatkę wieprzową na warzywach i owocach.

  • Polej mięso zredukowanym cydrem.

  • Posyp tymiankiem, szałwią, rozmarynem, plasterkami czosnku, pieprzem i solą.

  • Karkówkę piecz w piekarniku przez 3 godziny, aż najgrubsza porcja pieczeni osiągnie temperaturę 63°C. Po wyjęciu z piekarnik daj mięsu odpocząć przez 5 minut.

  • Zdejmij siateczkę i podawaj pokrojoną na plastry z jabłkami i cebulą.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).