Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Udka z kaszą bulgur i warzywami - proste danie z nutą Orientu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Udka kurczaka łatwo kupić, są niedrogie, dlatego chętnie przygotowujemy z nich posiłki. Jak nadać im nowy smak, by się nie znudziły? Jak za niewielkie pieniądze przygotować pożywny obiad? Przygotować udka z kaszą bulgur i warzywami!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Udka z kaszą bulgur i warzywami to danie proste do przygotowania, zdrowe i smakujące nieco egzotycznie. Słodkawe warzywa, przyprawione na ostro mięso i delikatna kasza bulgur tworzą udaną kompozycję smaków.
Składniki
6 udek z kurczaka
2 szklanki kaszy bulgur
3 marchewki
1 cebula
pół niedużego selera
pół średniego pora - biała część
kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżeczka pasty curry
oliwa z oliwek
mielona słodka papryka
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Udka przekroić na pół, natrzeć wszystkimi przyprawami i oliwą, wstawić do lodówki.
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zamarynowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec ok. godzinę, co jakiś czas skrapiając sosem z mięsa.
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Smażyć na oliwie przez 3-4 minuty.
Marchewkę i seler pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na mandolinie. Dodać do cebuli i pora, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowe wymieszać z kaszą i podawać z udkami.