Udka z kaszą bulgur i warzywami - proste danie z nutą Orientu

Udka z kaszą bulgur i warzywami  - proste danie z nutą Orientu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka kurczaka łatwo kupić, są niedrogie, dlatego chętnie przygotowujemy z nich posiłki. Jak nadać im nowy smak, by się nie znudziły? Jak za niewielkie pieniądze przygotować pożywny obiad?  Przygotować udka z kaszą bulgur i warzywami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka z kaszą bulgur i warzywami to danie proste do przygotowania, zdrowe i smakujące nieco egzotycznie. Słodkawe warzywa, przyprawione na ostro mięso i delikatna kasza bulgur tworzą udaną kompozycję smaków.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka

  • 2 szklanki kaszy bulgur

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • pół niedużego selera

  • pół średniego pora - biała część

  • kawałek imbiru

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka przyprawy  garam masala

  • 1 łyżeczka pasty curry

  • oliwa z oliwek

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka przekroić na pół, natrzeć wszystkimi przyprawami i oliwą, wstawić do lodówki.

  • Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Zamarynowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec ok. godzinę, co jakiś czas skrapiając sosem z mięsa.

  • Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Smażyć na oliwie przez 3-4 minuty.

  • Marchewkę i seler pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na mandolinie. Dodać do cebuli i pora, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

  • Gotowe wymieszać z kaszą i podawać z udkami.

Ocena: 4,5