Udka z kaszą bulgur i warzywami - proste danie z nutą Orientu

2021-03-29
Udka z kaszą bulgur i warzywami
Autor: Shutterstock Udka kurczaka łatwo kupić, są niedrogie, dlatego chętnie przygotowujemy z nich posiłki. Jak nadać im nowy smak, by się nie znudziły? Jak za niewielkie pieniądze przygotować pożywny obiad?  Przygotować udka z kaszą bulgur i warzywami!
łatwy
45 min
4

Udka z kaszą bulgur i warzywami to danie proste do przygotowania, zdrowe i smakujące nieco egzotycznie. Słodkawe warzywa, przyprawione na ostro mięso i delikatna kasza bulgur tworzą udaną kompozycję smaków.

SKŁADNIKI

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 szklanki kaszy bulgur
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • pół niedużego selera
  • pół średniego pora - biała część
  • kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy  garam masala
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • oliwa z oliwek
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka przekroić na pół, natrzeć wszystkimi przyprawami i oliwą, wstawić do lodówki.
  • Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Zamarynowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec ok. godzinę, co jakiś czas skrapiając sosem z mięsa.
  • Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Smażyć na oliwie przez 3-4 minuty.
  • Marchewkę i seler pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na mandolinie. Dodać do cebuli i pora, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gotowe wymieszać z kaszą i podawać z udkami.