Karkówka pieczona w plastrach na obiad. Świetny patent na kotlety o smaku kebabu
2022-10-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Karkówka o smaku kebabu upieczona w plastrach to pomysłowe i smaczne danie na rodzinny obiad. Lubiany przez wszystkich smak kebabu znajdzie uznanie dużych i małych domowników. Gwarantujemy, że kruchy i soczysty schab karkowy zniknie z talerzy szybciej niż zwykle.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki lub 6 kotletów karkowych
- 2 cebule
- 5-6 łyżek keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa do kebaba
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na plastry, rozbić mięso tłuczkiem na niezbyt grube kotlety.
- Mięso oprószyć przyprawą do kebaba, włożyć do zamykanego pojemnika.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki. Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
- Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
- Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C.
- Po około 40 minutach, gdy całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni, karkówka jest gotowa.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku