Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem - idealna na odświętny obiad
2021-03-29
średni
45 min
4
Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem to idealne danie na odświętny obiad - smaczne, nietłuste i bardzo efektownie się prezentujące. Na dodatek przepyszne i łatwe do przygotowania - czego chcieć więcej?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700-1000 g fileta z piersi indyka
- 200 g szpinaku baby
- mały trójkącik serka topionego
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet pokroić spiralnie na plaster, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur.
- Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami.
- Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, odparować, a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym.
- Jajka rozbełtać, dodać do szpinaku i usmażyć jajecznicę.
- Na mięsie rozsmarować jajecznicę ze szpinakiem.
- Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką.
- Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C.
- Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się rozpadać i ładnie się pokroi.