Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem - idealna na odświętny obiad

2021-03-29
Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem - idealna na odświętny obiad
Autor: Shutterstock Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem - pyszne mięso, atrakcyjny wygląd
średni
45 min
4

Rolada z piersi indyka faszerowana jajecznicą ze szpinakiem to  idealne danie na odświętny obiad - smaczne, nietłuste i bardzo efektownie się prezentujące. Na dodatek przepyszne i łatwe do przygotowania - czego chcieć więcej?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700-1000 g fileta z piersi indyka
  • 200 g szpinaku baby
  • mały trójkącik serka topionego
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet pokroić spiralnie na plaster, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur.
  • Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami.
  • Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, odparować, a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym.
  • Jajka rozbełtać, dodać do szpinaku i usmażyć jajecznicę.
  • Na mięsie rozsmarować jajecznicę ze szpinakiem.
  • Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką.
  • Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C.
  • Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się rozpadać i ładnie się pokroi.