Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Rolada schabowa to świetna propozycja, bo można ją serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wypróbuj nasz przepis na roladę schabową z boczkiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu środkowego
 - 8 plastrów wędzonego boczku
 - 2-4 ogórki kiszone
 - pieprz
 - majeranek
 - przyprawa uniwersalna
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstał duży prostokąt, oprószyć pieprzem, majerankiem i solą.
 - Ogórek pokroić w drobną kostkę.
 - Na płacie mięsa rozłożyć plastry boczku, a na nim równomiernie kiszone ogórki. Zwinąć mięso w roladę.
 - Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Roladę przełożyć na blachę.
 - Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 60 minut .
 - Jeszcze ciepłą roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem razem z ryżem i surówkami, a na zimno z pieczywem.