Pierś indyka pieczona w śliwkach - prosty przepis na obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś z indyka pieczona w śliwkach to pyszne danie, bardzo proste do przygotowania, a swoim smakiem zaskakuje wszystkich wielbicieli drobiu. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 1/2 piersi indyka
- szklanka suszonych śliwek bez pestek
- MARYNATA:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj składniki marynaty, posmaruj mięso, zostaw na noc w lodówce.
- Przełóż do brytfanny, obłóż suszonymi śliwkami, wlej 1/3 szklanki wody.
- Piecz ok. 50 minut w temp. 150°C, często podlewając powstałym sosem.
- Pierś można podawać na ciepło lub na zimno.