Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surowa kaczka nadziana farszem mięsnymi i zaszyta bawełnianą nicią
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Pieczona kaczka to sycący obiad dla 4 do 6 osób. Ale gdy ją nadziejemy farszem mięsnym, z łatwością nasycimy 8 osób. Oto sprytny sposób na rozmnożenie 1 kaczki na większą rodzinę! Smacznego!
Składniki
1 kaczka, około 1,5 kg
250-300 g mięsa mielonego
1 bułka czerstwa
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka majeranku i jeszcze 1 łyżeczka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Umytą i wytartą do sucha kaczkę natrzeć na zewnątrz 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką papryki, oprószyć połową łyżeczki pieprzu i całą łyżką majeranku. Odstawić.
Bułkę pokroić na kawałki i namoczyć w mleku. Gdy bułka wchłonie mleko, odcisnąć i rozdrobnić bułkę.
Do mięsa mielonego dodać bułkę, rozmącone jajko, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
Mięsnym farszem napełnić kaczkę i zaszyć otwór bawełnianą nicią.
Kaczkę włożyć do rękawa, dobrze zamknąć zgodnie z instrukcjami producenta.
Owiniętą rękawem kaczkę umieścić w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 2 godziny w 180°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Smacznego!
Macie apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?