Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad

Pieczona kaczka nadziewana mięsem mielonym: przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surowa kaczka nadziana farszem mięsnymi i zaszyta bawełnianą nicią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczona kaczka to sycący obiad dla 4 do 6 osób. Ale gdy ją nadziejemy farszem mięsnym, z łatwością nasycimy 8 osób. Oto sprytny sposób na rozmnożenie 1 kaczki na większą rodzinę! Smacznego!

Składniki

  • 1 kaczka, około 1,5 kg

  • 250-300 g mięsa mielonego

  • 1 bułka czerstwa

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majeranku i jeszcze 1 łyżeczka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytą i wytartą do sucha kaczkę natrzeć na zewnątrz 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką papryki, oprószyć połową łyżeczki pieprzu i całą łyżką majeranku. Odstawić.

  • Bułkę pokroić na kawałki i namoczyć w mleku. Gdy bułka wchłonie mleko, odcisnąć i rozdrobnić bułkę.

  • Do mięsa mielonego dodać bułkę, rozmącone jajko, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.

  • Mięsnym farszem napełnić kaczkę i zaszyć otwór bawełnianą nicią.

  • Kaczkę włożyć do rękawa, dobrze zamknąć zgodnie z instrukcjami producenta.

  • Owiniętą rękawem kaczkę umieścić w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

  • Piec 2 godziny w 180°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia, rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Smacznego!

Ocena: 4,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).