Nóżki kurczaka pieczone z dynią i ziemniakami: dzięki niedocenianemu ziołu nieziemsko pyszne

Nóżki kurczaka pieczone z dynią i ziemniakami: dzięki niedocenianemu ziołu nieziemsko pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste nóżki kurczaka pieczone z dynią i ziemniakami oraz szałwią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Myślicie, dynia i ziemniaki to mdłe zestawienie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dodać jedno niedoceniane zioło, aby ich smak stał się nieziemsko pyszny. Co to za zioło? To szałwia! Szałwia ma długą i zasłużoną karierę w kuchni, nie tylko w domowej apteczce. Spróbujcie, będziecie zaskoczeni jakie pyszne skojarzenie jest skojarzenie kurczaka, dyni, ziemniaków i szałwi. 

Składniki

  • 4 nogi kurczaka, najlepiej kukurydzianego lub zagrodowego

  • 1 dynia hokkaido lub piżmowa lub jakiekolwiek inna, która nie wymaga obierania

  • 500 g ziemniaków

  • 1 czerwona cebula

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej szałwii lub 1 łyżka świeżych listków

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.

  • Dynię przekroić na pół, usunąć włókniste gniazdo nasienne razem z pestkami (pestki wypłukać i ususzyć na przekąskę). Dynię pokroić na kawałki wielkości kęsa. 

  • Ziemniaki wyszorować i pokroić na kawałki. Jeśli wyjątkowo grubą mają skórkę, to obrać.

  • Cebulę pokroić na cząstki. Czosnek pozostawić w całości.

  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć pokrojoną dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek. Polać olejem, dodać szałwię, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Rozłożyć równą warstwą.

  • Na warzywach ułożyć nóżki kurczaka.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190°C.

  • Po wyjęciu z piekarnika, odstawić na 15 minut i dopiero podawać. 

Sekret dobrze upieczonych udek kurczaka

Cała tajemnica dobrze wypieczonych udek kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia. Dlaczego? Mięso potrzebuje czasu, aby wysoka temperatura przeniknęła w głąb tkanki aż do kości i zdenaturyzowała (ścięła białko). Udka kurczaka należy piec  tak długo, aż będą w pełni upieczone przy kości. Doświadczenie uczy, że nóżki kurczaka należy wstawić do piekarnik rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Wysoka temperatura otoczenia spieka powierzchnię mięsa, zatrzymując soki w wewnątrz mięśni. 

Dlaczego należy zawsze dopiec mięso kurczaka

Jedzenie niedopieczonego mięsa kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso kurczaka może być źródłem zakażenia pałeczkami bakterii Salmonella spp. 

Przeczytaj koniecznie: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).