Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Nóżki kurczaka marynowane w maślance: najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ćwiartki kurczaka marynowane w maślance są po upieczeniu soczyste i pyszne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Nóżki kurczaka marynowane w maślance po upieczeniu są soczyste i przepyszne. To najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Polecam ten łatwy przepis na genialne nóżki pieczone!
Składniki
4 tylnie ćwiartki kurczaka
0,5 l maślanki
4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
dwie łyżki oleju do posmarowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso umyć, pokroić na udka i pałki, włożyć do naczynia z pokrywką.
Pozostałe składniki wymieszać w misce lub dzbanku. Powstałą marynatą zalać mięso. Przykryć pokrywką.
Wstawić mięso do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc. W trakcie marynowania przynajmniej jeden raz obrócić kawałki kurczaka.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody.
Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.