Nóżki kurczaka marynowane w maślance: najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka

Nóżki kurczaka marynowane w maślance: najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ćwiartki kurczaka marynowane w maślance są po upieczeniu soczyste i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nóżki kurczaka marynowane w maślance po upieczeniu są soczyste i przepyszne. To najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Polecam ten łatwy przepis na genialne nóżki pieczone! 

Składniki

  • 4 tylnie ćwiartki kurczaka

  • 0,5 l maślanki

  • 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • dwie łyżki oleju do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, pokroić na udka i pałki, włożyć do naczynia z pokrywką.

  • Pozostałe składniki wymieszać w misce lub dzbanku. Powstałą marynatą zalać mięso. Przykryć pokrywką.

  • Wstawić mięso do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc. W trakcie marynowania przynajmniej jeden raz obrócić kawałki kurczaka. 

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.

  • Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody.

  • Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).