Nóżki kurczaka marynowane w maślance: najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nóżki kurczaka marynowane w maślance po upieczeniu są soczyste i przepyszne. To najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Polecam ten łatwy przepis na genialne nóżki pieczone!
SKŁADNIKI
- 4 tylnie ćwiartki kurczaka
- 0,5 l maślanki
- 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- dwie łyżki oleju do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić na udka i pałki, włożyć do naczynia z pokrywką.
- Pozostałe składniki wymieszać w misce lub dzbanku. Powstałą marynatą zalać mięso. Przykryć pokrywką.
- Wstawić mięso do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc. W trakcie marynowania przynajmniej jeden raz obrócić kawałki kurczaka.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
- Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody.
- Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?