Nóżki kurczaka marynowane w maślance: najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka

Nóżki kurczaka marynowane w maślance
Autor: Shutterstock Ćwiartki kurczaka marynowane w maślance są po upieczeniu soczyste i pyszne
łatwy
15 min
4

Nóżki kurczaka marynowane w maślance po upieczeniu są soczyste i przepyszne. To najlepszy patent na pieczone ćwiartki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Polecam ten łatwy przepis na genialne nóżki pieczone! 

SKŁADNIKI

  • 4 tylnie ćwiartki kurczaka
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku (ew. 2 łyżeczki suszonego)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • dwie łyżki oleju do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, pokroić na udka i pałki, włożyć do naczynia z pokrywką.
  • Pozostałe składniki wymieszać w misce lub dzbanku. Powstałą marynatą zalać mięso. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić mięso do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc. W trakcie marynowania przynajmniej jeden raz obrócić kawałki kurczaka. 
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Mięso wyjąć z marynaty, lekko otrząsnąć i ułożyć je na posmarowanej olejem blaszce czy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec ok. godzinę i 15 minut (ok. godzinę na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia, gdyby marynata wyschła można lekko podlać wszystko szklanką przegotowanej wody.
  • Gdyby mięso zbyt mocno się rumieniło okryć luźno arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej