Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa

Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Pieczona kaczka podana z owocami i kopytkami
łatwy
15 min
4

Pieczona kaczka to pyszne i efektowne danie, które podkreśla rodzinne i odświętne okazje do spotkań.  Każdy może zostać mistrzem pieczenia kaczki. Wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z tym przepisem. Sukces gwarantowany! 

Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Kacze udka pieczone z jabłkami 

Piersi kaczki - jak przyrządzić?

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym

Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi

 

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka typu barbarie, około 1,5 kg wagi
  • 2 jabłka
  • 8 śliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry i czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz. 
  • Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do góry i obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i połówkami śliwek.
  • Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę pokroić. 
  • Powstałe podczas pieczenia soki oraz kilka upieczonych owoców można zmiksować lub przetrzeć i w ten sposób otrzymamy doskonały sos do mięsa i klusek. 
  • Kaczkę najlepiej podać z kopytkami i owocowym sosem. 
  • Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej