Mistrzowska kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa

Mistrzowska kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Pieczona kaczka podana z owocami i kopytkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona kaczka to pyszne i efektowne danie, które podkreśla rodzinne i odświętne okazje do spotkań.  Każdy może zostać mistrzem pieczenia kaczki. Wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z tym przepisem. Sukces gwarantowany! 

Składniki

  • 1 kaczka typu barbarie, około 1,5 kg wagi

  • 2 jabłka

  • 8 śliwek

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry i czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz. 

  • Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do góry i obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i połówkami śliwek.

  • Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.

  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 2 godziny.

  • Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę pokroić. 

  • Powstałe podczas pieczenia soki oraz kilka upieczonych owoców można zmiksować lub przetrzeć i w ten sposób otrzymamy doskonały sos do mięsa i klusek. 

  • Kaczkę najlepiej podać z kopytkami i owocowym sosem. 

  • Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku. 

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).