Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Mistrzowska kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami: obłędnie pyszna, szalenie łatwa

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pieczona kaczka podana z owocami i kopytkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczona kaczka to pyszne i efektowne danie, które podkreśla rodzinne i odświętne okazje do spotkań. Każdy może zostać mistrzem pieczenia kaczki. Wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z tym przepisem. Sukces gwarantowany!
Składniki
1 kaczka typu barbarie, około 1,5 kg wagi
2 jabłka
8 śliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry i czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz.
Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do góry i obłożyć pokrojonymi na cząstki jabłkami i połówkami śliwek.
Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 2 godziny.
Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę pokroić.
Powstałe podczas pieczenia soki oraz kilka upieczonych owoców można zmiksować lub przetrzeć i w ten sposób otrzymamy doskonały sos do mięsa i klusek.
Kaczkę najlepiej podać z kopytkami i owocowym sosem.
Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku.
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym
Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi