Kurczak z warzywami: danie z piekarnika

2021-03-29
Kurczak z warzywami: danie z piekarnika
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kurczak z warzywami to pomysł idealny na rodzinny obiad. Kurze nóżki i duży wybór warzyw zaspokoją nawet najdziksze apetyty. Bukiet warzyw można dowolnie zmieniać, dodać pietruszkę lub pasternak, pocięte na kawałki kolby kukurydzy lub słodkie ziemniaki. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg nóżek kurczaka lub udek lub podudzi lub skrzydełek
  • mała dynia hokkaido lub piżmowa
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 bukiet brokułów
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g drobnych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • odrobina oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki podzielić na podudzia i udka.
  • Dynię, marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, brokuły rozdzielić na różyczki, pieczarki pozostawić w całości, pomidorki przekroić na pół.
  • Warzywa razem z pieczarkami rozłożyć równomiernie na dnie naczynia do pieczenia lub bezpośrednio na blasze. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Na wierzchu ułożyć przyprawione nóżki z kurczaczka - podudzia, uda lub skrzydełka.
  • Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w 200°C.
  • W połowie pieczenia skropić zawartość piekarnika wodą przegotowaną. Powtórzyć tę czynność 2 lub 3-krotnie. Zapobiegnie to wysychaniu mięsa.
  • Podawać z zieloną sałatą.