Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami: pyszny i syty obiad z piekarnika

Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami
Autor: Shutterstock Soczyste kąski piersi kurczaka i pyszne warzywa - obiad dietetyczny
łatwy
20 min
4

Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami to pyszny i syty obiad z piekarnika, choć dietetyczny. Taka obfitość kształtów, kolorów i tekstur zachwyci każdego smakosza. Idealny posiłek przygotowany w jednym naczyniu. Soczyste mięso i smakowite warzywa, które dzięki pieczeniu mają wyjątkowy smak. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka, pokrojona na większe kawałki o boku 6 cm
  • 4 ziemniaki, pokrojone na grubsze plasterki
  • 1 mała cukinia, pokrojona na talarki
  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki, a łodyga na kawałki
  • 300 g brukselki
  • 1 papryka, pokrojona na paski
  • 150 g małych pomidorków
  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej, w płatkach
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pokrojoną pierś kurczaka z kawałkami warzyw.
  • Z rosołu, oliwy oraz przypraw przygotują marynatę.
  • Zalej marynatą mieszaninę mięsa i warzyw. Wymieszaj.
  • Wstawi do piekarnika i piecz 50 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie przemieszaj. 
  • Podawaj póki gorące.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej