Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami: pyszny i dietetyczny obiad z piekarnika

Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami: pyszny i dietetyczny obiad z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kąski piersi kurczaka i pyszne warzywa - obiad dietetyczny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kawałki piersi kurczaka pieczone z warzywami to pyszny i syty obiad z piekarnika, choć dietetyczny. Taka obfitość kształtów, kolorów i tekstur zachwyci każdego smakosza. Idealny posiłek przygotowany w jednym naczyniu. Soczyste mięso i smakowite warzywa, które dzięki pieczeniu mają wyjątkowy smak. 

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka, pokrojona na większe kawałki o boku 6 cm

  • 4 ziemniaki, pokrojone na grubsze plasterki

  • 1 mała cukinia, pokrojona na talarki

  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki, a łodyga na kawałki

  • 300 g brukselki

  • 1 papryka, pokrojona na paski

  • 150 g małych pomidorków

  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej

  • 2 łyżeczki oregano suszonego

  • ½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej, w płatkach

  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 1/2 szklanki rosołu z kurczaka

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C.

  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pokrojoną pierś kurczaka z kawałkami warzyw.

  • Z rosołu, oliwy oraz przypraw przygotują marynatę.

  • Zalej marynatą mieszaninę mięsa i warzyw. Wymieszaj.

  • Wstawi do piekarnika i piecz 50 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie przemieszaj. 

  • Podawaj póki gorące.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).