Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler
Schab ze śliwką według przepisu Magdy Gessler można podawać na zimno i na ciepło. Sprawdź, jak popularny schab z suszonymi śliwkami przyrządza słynna restauratorka, że jest on tak kruchy i aromatyczny. Oto schab ze śliwką według przepisu Magdy Gessler. Danie numer jeden na świątecznym stole!
Więcej o tradycjach kuchni polskiej
„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.
Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”
SKŁADNIKI
- schab bez kości
- suszone śliwki
- liść laurowy
- ziele angielskie w kulkach
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso dokładnie umyj i osusz.
- Znajdź środek mięsa i ostrym nożem wytnij spory otwór ciągnąć go przez całą długość mięsa.
- Do otworu wciśnij śliwki suszone, próbując równomiernie rozłożyć je w środku.
- Mięso natrzyj dokładnie solą i pieprzem, aby pokryć cały schab.
- Schab włóż do rękawa do pieczenia mięsa. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie do środka i zamknij szczelnie rękaw.
- Przełóż mięso zamknięte w folii do naczynia żaroodpornego i piecz mięso w temperaturze 190ºC przez ok. 70 minut.
- Mięso podaj na ciepło do obiadu z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.