Idealne nóżki kurczaka z piekarnika: tego przepisu na pieczone udka nie da się zepsuć

Idealne nóżki kurczaka z piekarnika: tego przepisu na pieczone udka nie da się zepsuć

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące nóżki kurczaka, które rozpływają się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Idealne nóżki kurczaka z piekarnika to marzenie każdego smakosza. Dlatego polecam Wam ten wietnamski przepis na pyszne pieczone nóżki. Soczyste mięso i chrupiąca skórka dzięki sprytnemu trikowi już zawsze będzie w Waszym zasięgu. No i jeszcze jedna ważna rzecz, tego przepisu nie da się zepsuć!

Składniki

  • 5 tylnych ćwiartek z kurczaka

  • 3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy typu maggi

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw - 5 smaków

  • 1 szalotka, drobno posiekana

  • 3 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno posiekane

  • 1 łyżka świeżego imbiru startego

  • oraz mieszanina do pędzlowania kurczaka: 1/2 łyżeczki soli morskiej i 2 łyżeczki octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski wlej sos sojowy, dodaj cukier, chińską mieszankę przypraw, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i marynuj przez co najmniej 30 minut lub dla jeszcze lepszego rezultatu, całą noc w lodówce.

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia, aby ułatwić sobie późniejsze czyszczenie, a następnie umieść nad nią ruszt.

  • Na ruszcie ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu z odstępami między nimi i piecz przez 30 minut. Odwróć i powtórz przez dodatkowe 30 minut.

  • W małej misce wymieszaj sól i ocet. Używając pędzla do ciasta, posmaruj mieszanką skórkę kurczaka. Kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, aż skórka uzyska złoty kolor.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).