Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Idealne nóżki kurczaka z piekarnika: tego przepisu na pieczone udka nie da się zepsuć

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupiące nóżki kurczaka, które rozpływają się w ustach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Idealne nóżki kurczaka z piekarnika to marzenie każdego smakosza. Dlatego polecam Wam ten wietnamski przepis na pyszne pieczone nóżki. Soczyste mięso i chrupiąca skórka dzięki sprytnemu trikowi już zawsze będzie w Waszym zasięgu. No i jeszcze jedna ważna rzecz, tego przepisu nie da się zepsuć!
Składniki
5 tylnych ćwiartek z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy typu maggi
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw - 5 smaków
1 szalotka, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno posiekane
1 łyżka świeżego imbiru startego
oraz mieszanina do pędzlowania kurczaka: 1/2 łyżeczki soli morskiej i 2 łyżeczki octu
Przygotowanie krok po kroku:
Do dużej miski wlej sos sojowy, dodaj cukier, chińską mieszankę przypraw, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i marynuj przez co najmniej 30 minut lub dla jeszcze lepszego rezultatu, całą noc w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia, aby ułatwić sobie późniejsze czyszczenie, a następnie umieść nad nią ruszt.
Na ruszcie ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu z odstępami między nimi i piecz przez 30 minut. Odwróć i powtórz przez dodatkowe 30 minut.
W małej misce wymieszaj sól i ocet. Używając pędzla do ciasta, posmaruj mieszanką skórkę kurczaka. Kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, aż skórka uzyska złoty kolor.