Golonka po podlasku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Golonka wieprzowa pieczona po podlasku jest najpierw powoli gotowana, a potem pieczona pod marynatą z miodem. Dodatek wyrazistych przypraw i słodkiego miodu czynią z tak przygotowanej golonki wystawne danie obiadowe na każdą okazję.
Polecamy także Przepis na golonkę na ziemniakach w kapuście kiszonej oraz Przepis na pieczoną golonke w piwie
Aby lepiej sobie zorganizować czas przed proszoną kolacją lub przyjęciem, golonki można ugotować dzień wcześniej, ułożyć w naczyniu, pokryć marynatą i przechować w lodówce. Oddzielnie przechować wywar.
SKŁADNIKI
- 3-4 golonki lub po kawałku pociętej golonki na osobę
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziarna jałowca
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wódki jałowcowej lub ginu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Wodę wylać.
- Obgotowane golonki zalać świeżą wodą, dodać obrane warzywa oraz przyprawy: laur, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny.
- Po 2 godzinach gotowania golonki wyjąć z wywaru (można go zachować na zupę zamrażając).
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Przygotować marynatę: olej, miód, mąkę ziemniaczaną oraz wódkę połączyć i dokładnie wymieszać.
- Naczynie do pieczenie posmarować olejem, ułożyć w nim golonki. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso pokryć miodową marynatą.
- Piec przez godzinę, od czasu do czasu podlewając golonki wywarem. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sosem pomidorowym i ogórkowym chłodnikiem.