Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Pierś kurczaka to delikatne mięso, wymagające odpowiedniej obróbki, aby podczas pieczenia nie wyschło. Najlepszym sposobem na soczystą pierś kurczaka jest upieczenie jej w całości, jedynie podzielonej na 2 filety i do tego pod specjalnie przygotowaną kruszonką. Gwarantujemy, że twoi bliscy podziękują ci za tak smaczny obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- sól
- KRUSZONKA:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 szklanka bułki tartej lub panko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.
- Delikatnie osusz piersi, zbij tłuczkiem lub ciężką patelnią, aby wyrównać grubość, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na mięsie.
- Piecz przez 20 minut lub do momentu, gry ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.