Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Boczek pieczony podany na zimno to doskonała wędlina. Marynowanie boczku w czosnku i tymianku nada mu unikalny pyszny smak. Boczek pieczony w rękawie jest miękki i aromatyczny. Jeśli wybierzemy mało przerośnięty tłuszczem kawałek mięsa, nie będzie też cholesterolową bombą.
SKŁADNIKI
- 700-1000 g boczku wieprzowego ze skórą
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżeczki tymianku lub 1 łyżka listków świeżego tymianku
 - 2 łyżeczki soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Skórę natrzeć solą.
 - Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek, tymianek oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.
 - Boczek zrolować i związać. Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.
 - Następnego dnia wyjąć boczek i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4 kilka dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić boczek w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
    
    
    
    
Zamiast tymianku można użyć jego drobnej kuzynki - macierzanki - pospolicie porastającej piaski borów sosnowych.