Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Kawior z bakłażanów to tradycyjna przystawka kuchni bułgarskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do drobiu lub pasta na kanapki.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
 - główka czosnku
 - 5 łyżeczek oliwy
 - 2 jajka
 - 2 średnie pomidory
 - łyżka octu winnego
 - pół pęczka naci pietruszki lub kolendry
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany upiec, zdjąć z nich skórę i zetrzeć na puree.
 - Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę.
 - Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
 - Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
 - Jajka połączyć z bakłażanami, doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny.
 - Podawać na grzankach. Ciepłe pieczywo posmarować grubą warstwą pasty i posypać pomidorami i natką.