Pascha wielkanocna: przepis Magdy Gessler
2023-03-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Wielkanoc. Przepis na paschę Magdy Gessler jest bardzo łatwy, szybki i smaczny. Restauratorka zdradziła, jak zrobić pyszną paschę wielkanocną.
Dobrej jakości składniki to podstawa!
Podstawą dobrej paschy są dobrej jakości składniki, zwłaszcza świeży biały ser. Warto wiedzieć, jaki twaróg wybrać. Warto zmielić go samodzielnie, a gotowego twarogu z wiaderka używać w ostateczności. Orzechy włoskie muszą być dobrej jakości i właściwie przechowywane - zjełczałe zepsują smak deseru. Pascha z przepisu Gessler uda nam się, jeśli będziemy trzymać się tych zasad i przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 kg białego sera
- 100 g orzechów włoskich
- 250 g rodzynek
- herbata z rumem (do gotowania rodzynek)
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru z wanilią
- 10 żółtek
- skórka z cytryny
- skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser należy zmielić trzy razy. Rodzynki ugotować w herbacie z rumem i posiekać orzechy.
- Następnie dodać te składniki wraz ze skórką pomarańczową i cytrynową do sera.
- Cukier puder z wanilią utrzeć z żółtkami i masłem.
- Delikatnie dodać ser z bakaliami, wymieszać i wyłożyć na lnianą serwetę. Zawinąć, przycisnąć i odsączyć.
- Schłodzić w lodówce i podawać następnego dnia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe