Czekoladowa pascha: przepis na świąteczny deser
      2021-03-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Czekoladowa pascha to wyjątkowy świąteczny deser. Ortodoksyjni wyznawcy prawosławia obowiązkowo przygotowują paschę na wielkanocny stół. Paschę robi się w specjalnych foremkach, po wyjęciu z których deser ozdobiony jest literami XB, co w języku starocerkiewno-słowiańskim jest skrótem od słów „Chrystus Zmartwychwstał”.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g chudego twarogu
 - 50 g masła
 - 130 g cukru pudru
 - 130 g czekolady deserowej lub gorzkiej
 - 100 g śmietany 30-36%
 - 80 g suszonej żurawiny lub innych kandyzowanych owoców lub orzechów
 - do ozdoby cukiernicze lub czekoladowe jajeczka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłożyć 10 g cukru pudru, pozostały cukier utrzeć z masłem na puszystą masę.
 - Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do maślanej masy.
 - Wymieszać razem na jednolitą masę.
 - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Śmietanę zagotować i wrzącą zalać czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednorodną emulsję.
 - Suszoną żurawinę oprószyć cukrem pudrem.
 - Do masy twarogowo-maślanej dodać żurawinę i czekoladę ze śmietaną. Wymieszać dokładnie i starannie.
 - Gazę złożyć w 4 warstwy, zmoczyć i dokładnie wycisnąć. Gazą wyłożyć specjalną foremkę do paschy.
 - Masę na paschę przełożyć do foremki. Zawinąć brzegi gazy do środka, przykrywając dokładnie foremkę.
 - Foremkę wstawić do miski i obciążyć.
 - Foremkę razem z miską wstawić do lodówki na 12 godzin.
 - Gotową paschę wyjąć z foremki, ułożyć na talerzu, ozdobić cukierkami i czekoladkami w kształcie jajeczek.