Figi: właściwości i wartości odżywcze
Dzięki dużej zawartości związków odżywczych figi zalecane są w leczeniu anemii, osteoporozy i obniżonej odporności. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości mają figi.
Spis treści
Figi świeże czy suszone?
Tak jak w przypadku innych owoców, najbardziej zasobne w wartości odżywcze są figi świeże - owoce zerwane prosto z drzewa. Warto jednak regularnie zjadać też suszone figi, które w procesie suszenia tylko w niewielkim stopniu tracą walory odżywcze.
Przy wyborze suszonych fig kieruj się zasadą, że muszą być miękkie. Oznacza to, że owoce w środku są soczyste.
Wartości odżywcze fig
Figi są bardzo bogate w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, ile w szklance mleka, dlatego owoce te polecane są szczególnie dzieciom i osobom chorującym na osteoporozę.
Dzięki dużej zawartości żelaza w figach regularne jedzenie tych owoców (świeżych lub suszonych) chroni przed anemią.
Warto jeść figi także ze względu na zawartość witamin. Są źródłem witaminy C i witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP).
Suszone figi bogate są w wapń, żelazo, błonnik i potas. Ponadto suszone figi, spośród różnych rodzajów owoców suszonych, wykazują się największą zawartością przeciwutleniaczy (działają antyoksydacyjnie).
Odporność podniesie z kolei regularne picie herbatki figowej, która wzmocni organizm.