Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta

Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z ośmiorniczkami baby, sosem pomidorowym i serem feta to smaczne i oryginalne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ośmiorniczki baby mają zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników. Warto je jednak jeść, bo są źródłem cennych witamin (A, E, B1, B2, B6, B12) i mikroelementów takich jak: jod, selen czy wapń. Oprócz tego dostarczają organizmowi dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, ośmiorniczki baby nie zawierają cholesterolu, są lekkostrawne i mają mało kalorii!

Składniki

  • 200 g makaronu

  • 250 g ośmiornic baby

  • 100 g sera feta

  • 5 pomidorów

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy do smażenia

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka kaparów

  • sól, pieprz

  • świeża bazylia

  • oliwa z oliwek

  • 2 papryczki chili

  • 2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek przygotuj marynatę. To ważne, bo musi zostać na 12 godzin w lodówce. Zmieszaj sok z 2 cytryn z posiekanymi papryczkami chili, oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Do marynaty dodaj ośmiorniczki. Marynatę postaw pod przykryciem w lodówce.

  • Po 12 godzinach ugotuj makaron al dente. Obierz pomidory i pozbądź się nasion. Pokrój pomidory w kostkę, cebulę w plastry, czosnek posiekaj i wszystko razem podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy.

  • Następnie zajmij się ośmiorniczkami - odetnij ramiona, a worki poprzecinaj na 4 części. Ośmiorniczki dodaj do pomidorów, zalej wodą i zagotuj. Całość duś 30 minut, przypraw solą i pieprzem.

  • Teraz możesz wszystko połączyć z makaronem, dodając pokrojony w kostkę ser feta. Udekoruj listkami bazylii.

Ocena: 0