Orzechy pekan - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Orzechy pekan są bardzo podobne do orzechów włoskich, jednak zawierają o wiele więcej wartości zdrowotnych. Pomimo stosunkowo wysokiej ceny rynkowej, warto je zjadać jako pyszną i wartościową przekąskę. Sprawdź dlaczego.
Spis treści
- Orzechy pekan - czym są?
- Zastosowanie w kuchni
- Co zawierają orzechy pekan?
- Orzechy pekan - właściwości
- Dlaczego warto jeść orzechy?
- Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?
Orzechy pekan - czym są?
Orzechy pekan to owoce drzewa o nazwie orzesznik jadalny lub orzesznik pekanowy. Jego nazwa w tłumaczeniu z języka starożytnych Indian oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Z zewnątrz pekany pokryte są błyszczącą, brązową powłoką. Może zmylić ich łudzące podobieństwo do orzechów włoskich, jednak wartości zdrowotne nie pozostawią żadnych złudzeń, są nawet dwukrotnie wyższe.
Ponad połowę zjadanych w Polsce orzechów pekan produkuje się w USA, głównie w Georgii. Poza tym można je znaleźć w Argentynie, Australii, Brazylii, Chinach, Izraelu, Meksyku, Peru i Afryce Południowej. Posiadają słodki, masłowaty smak. Osiągają długość 2-6 cm i szerokość 1,5-3 cm. 100 g orzechów pekan zawiera w sobie około 700 kcal.
Zastosowanie w kuchni
Orzechy pekan można znaleźć w wielu przepisach amerykańskich, ponieważ były stosowane już w kuchni starożytnych Indian. Dodaje się je do ciast, deserów oraz wykorzystuje się je w produkcji pralinek. Można je spotkać w postaci naturalnej, kandyzowanej, solonej oraz prażonej.
Co zawierają orzechy pekan?
- Tłuszcze nienasycone - poprawiają pracę tkanki mózgowej i układ sercowo-naczyniowy.
- Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
- Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
- Witamina B1 - wspomaga układ nerwowy.
- Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
- Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
- Witamina C - wzmacnia odporność organizmu.
- Witamina K - odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
- Wapń - budulec zębów i kości, który zapewnia ich prawidłową twardość.
- Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
- Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
- Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
- Sód - wspomaga prace serca.
- Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
- Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
Orzechy pekan - właściwości
- Opóźniają proces starzenia;
- Zapobiegają powstawaniu nowotworów;
- Wzmacniają odporność organizmu;
- Przyspiesza przemianę materii;
- Obniża zawartość cholesterolu we krwi;
- Poprawiają wzrok;
- Wzmacniają włosy i paznokcie;
- Poprawiają koloryt skóry;
- Wzmacniają i usprawniają pracę układu krążenia;