Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek

Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozetki przygotowuje się przy pomocy specjalnych foremek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rozetki to skandynawskie smażone ciasteczka, jeden z przysmaków tłustego czwartku. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis. Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Nie przegapcie tej okazji!

Składniki

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 cukier waniliowy

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować.

  • Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki.

  • Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować).

  • Foremkę - rozetkę wsadzić do tłuszczu i również rozgrzać.

  • Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zanurzyć w tłuszczu.

  • Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka).

  • Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.

  • Posypać cukrem pudrem.

  • Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami.

Ocena: 0