Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rozetki przygotowuje się przy pomocy specjalnych foremek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Rozetki to skandynawskie smażone ciasteczka, jeden z przysmaków tłustego czwartku. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis. Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Nie przegapcie tej okazji!
Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
szczypta soli
1 cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować.
Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki.
Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować).
Foremkę - rozetkę wsadzić do tłuszczu i również rozgrzać.
Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zanurzyć w tłuszczu.
Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka).
Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami.