Lemoniada imbirowa: orzeźwiający napój na wzmocnienie odporności

Lemoniada imbirowa: orzeźwiający napój na wzmocnienie odporności

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lemoniada imbirowa orzeźwia i poprawia metabolizm

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lemoniada imbirowa to orzeźwiający i zdrowy napój. Imbir to bogactwo antyoksydantów i związków wspierających nasza odporność. Cytryna to również sporo witaminy C i olejków eterycznych, które orzeźwiają. Lemoniada imbirowa jest pikantna i kwaśna - idealna na poprawę nastroju. 

Składniki

  • 100 g świeżego imbiru

  • 8 szklanek wody 

  • 4 cytryny, wyciśnięty z nich sok

  • oraz na syrop:

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka cukru lub 3/4 szklanki miodu

  • 1 garść listków mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj syrop z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy zawrze, gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.

  • Za pomocą łyżki zeskrob skórkę z imbiru. Posiekaj imbir na duże kawałki.

  • Dodaj posiekany imbir i 1 szklankę wody do miski blendera. Miksuj na gładkie puree.

  • Ustaw sito na dużej misce lub solidnym dzbanku. Opcjonalnie wyłóż sito gazą (kilkukrotnie złożoną) lub gęstym płótnem.

  • Odcedzić rozdrobniony imbir.

  • Jeśli używasz gazy, zbierz ją i wyciśnij cały płyn z resztek imbiru.

  • Dodaj sok z cytryny i pozostałą wodę.

  • Dodaj sok z cytryny oraz syrop do soku imbirowego

  • Opcjonalnie zmiażdż garść świeżej mięty w dłoniach i dodaj do soku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6