Lemoniada imbirowa: odświeżająca i zdrowa

2021-03-29
Lemoniada imbirowa: orzeźwiający i zdrowy napój
Autor: Shutterstock Lemoniada imbirowa orzeźwia i poprawia metabolizm
łatwy
30 min
4

Lemoniada imbirowa to orzeźwiający i zdrowy napój. Imbir to bogactwo antyoksydantów i związków wspierających nasza odporność. Cytryna to również sporo witaminy C i olejków eterycznych, które orzeźwiają. Lemoniada imbirowa jest pikantna i kwaśna - idealna na poprawę nastroju. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego imbiru
  • 8 szklanek wody 
  • 4 cytryny, wyciśnięty z nich sok
  • oraz na syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru lub 3/4 szklanki miodu
  • 1 garść listków mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj syrop z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy zawrze, gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  • Za pomocą łyżki zeskrob skórkę z imbiru. Posiekaj imbir na duże kawałki.
  • Dodaj posiekany imbir i 1 szklankę wody do miski blendera. Miksuj na gładkie puree.
  • Ustaw sito na dużej misce lub solidnym dzbanku. Opcjonalnie wyłóż sito gazą (kilkukrotnie złożoną) lub gęstym płótnem.
  • Odcedzić rozdrobniony imbir.
  • Jeśli używasz gazy, zbierz ją i wyciśnij cały płyn z resztek imbiru.
  • Dodaj sok z cytryny i pozostałą wodę.
  • Dodaj sok z cytryny oraz syrop do soku imbirowego
  • Opcjonalnie zmiażdż garść świeżej mięty w dłoniach i dodaj do soku.