Łatwy kompot z czereśni i agrestu bez cukru: napój na lato bez gotowania

Łatwy kompot z czereśni i agrestu bez cukru: napój na lato bez gotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z czereśni i agrestu bez cukru i gotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kto z nas nie lubi kompotu z czereśni i agrestu? Słodko-kwaśny napój idealnie gasi pragnienie. Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym przepisem na kompot bez cukru i bez długotrwałego gotowania. Prosty skład i czysty smak to największe zalety tego zdrowego napoju o smaku soczystego lata.

Składniki

  • 4 l wody

  • 1 kg czereśni

  • 200 g agrestu

  • 2 ulistnione łodygi świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wieczorem owoce włożyć do garnka, lekko ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków, wystarczy, żeby popękała skórka na owocach.

  • Zalać wodą i podgrzewać do 95°C. Nie gotować, aby zachować jak najwięcej witamin.

  • Zgasić ogień, przykryć pokrywką i zostawić do rana.

  • Rano przecedzić, przechowywać w lodówce.

Ważne wskazówki przygotowania kompotu

Taki kompot bez gotowania i dodatku cukru można przygotować z każdego rodzaju owoców. W przypadku bardzo słodkich owoców wystarczy zachować proporcje 4:1, czyli 4 l wody 1 kg owoców. Jeśli owoce są mniej soczyste np. nektarynki, jabłka, gruszki, to należy przygotować kompot z proporcji 3:1, czyli 3 l wody na 1 kg owoców. 

Można dodać przyprawy i aromatyczne zioła zgodnie z własnymi upodobaniami. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).