Łatwy kompot z czereśni i agrestu bez cukru: napój na lato bez gotowania

Kompot z czereśni i agrestu bez cukru i gotowania
Autor: Shutterstock Kompot z czereśni i agrestu bez cukru i gotowania
łatwy
20 min
4

Kto z nas nie lubi kompotu z czereśni i agrestu? Słodko-kwaśny napój idealnie gasi pragnienie. Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym przepisem na kompot bez cukru i bez długotrwałego gotowania. Prosty skład i czysty smak to największe zalety tego zdrowego napoju o smaku soczystego lata.

Ważne wskazówki przygotowania kompotu

Taki kompot bez gotowania i dodatku cukru można przygotować z każdego rodzaju owoców. W przypadku bardzo słodkich owoców wystarczy zachować proporcje 4:1, czyli 4 l wody 1 kg owoców. Jeśli owoce są mniej soczyste np. nektarynki, jabłka, gruszki, to należy przygotować kompot z proporcji 3:1, czyli 3 l wody na 1 kg owoców. 

Można dodać przyprawy i aromatyczne zioła zgodnie z własnymi upodobaniami. 

SKŁADNIKI

  • 4 l wody
  • 1 kg czereśni
  • 200 g agrestu
  • 2 ulistnione łodygi świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieczorem owoce włożyć do garnka, lekko ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków, wystarczy, żeby popękała skórka na owocach.
  • Zalać wodą i podgrzewać do 95°C. Nie gotować, aby zachować jak najwięcej witamin.
  • Zgasić ogień, przykryć pokrywką i zostawić do rana.
  • Rano przecedzić, przechowywać w lodówce.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej